Kultúrtörténeti évfordulók Március 28-án

1868: Megszületett Makszim Gorkij orosz író. A naturalista dráma mestere volt, egismertebb művében, az Éjjeli menedékhelyben az összes több évszázados drámai szabályt átírta. A darabban nincsenek főszereplők és mellékszereplők, mindenki magányosan szenved a szegénységben, már-már abszurdba hajlóan ismétlik a saját igazságaikat és mániáikat, miközben meg se hallják a társaikét. A halál teljesen természetes dolog, egymás kirablása úgyszintén ebben a világban.

 

1914: Megszületett Bohumil Hrabal cseh író. Kifejező, rendkívül vizuális stílusban írt, gyakran nagyon hosszú mondatokban.  A Táncórák idősebbeknek és haladóknak című műve például egyetlen hosszú mondat. Kedvenc karakterei gyakran fogalmaznak meg alapvető igazságokat a cseh kispolgár együgyű bölcsességével. Írásait főleg naplószerű fogalmazás jellemzi, emlékeit valósággal kiömleszti az olvasókra, ezzel a vizuális ábrázolás mellett rendkívül szuggesztív is. Műveit 27 nyelvre fordították le, a további legismertebbek: Sörgyári capriccio, Szigorúan ellenőrzött vonatok.

 

1929: Megszületett Psota Irén a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Minden műfajban otthon érzezte magát. Az általa ábrázolt alakoknak szinte határtalanok voltak. Szerepei a tragédiától a musicalen át a vígjátékig terjedtek. Groteszk, olykor fanyar, temperamentumos, szelíd, vad, kemény, lágy, letisztult, vibráló. Szerepeit egyedien játszotta el, a tragédiában meg tudta csillogtatni a humort, a vígjátékban pedig a tragédiát.

 

1936: Megszületett Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, esszéista, irodalomkritikus. A dél-amerikai mágikus realizmus egyik legkiemelkedőbb képviselője. Műveiben sokak szerint keveredik Marquez varázslatossága és Borges titokzatossága. Legjobb műveiben a társadalomábrázolás, a perui mindennapok, a feszítő, s el nem hallgatható konfliktusok alkotják az írói eszközök súlyát. 

 

1949: Megszületett Reviczky Gábor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész. Fanyar humorú, közkedvelt színész, kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket, de karocs hangja és hűvös arcvonásai alkalmassá teszik negatív karakterek megformálására is. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, sokat foglalkoztatott szinkronszínész, leginkább Jack Nicholson és Robert de Niro magyar hangjaként ismert.