Kultúrtörténeti évfordulók December 22-én

1639: Megszületett Jean Racine francia drámaíró. Corneille és Moliere mellett a franciák nagy századának klasszicista drámaírója. Drámáit szigorúan a belső szükségszerűségre, a lelki történésre építette fel. Kortársaihoz hasonlóan az ő darabjaiban is a kötelesség és a szenvedély viaskodik egymással, utóbbi pedig győzedelmeskedik. Középpontjukban szenvedélyüktől megszállott asszonyok állnak. Szerb Antal állapította meg róla, hogy "ha nem születik franciának, olyan drámákat ír, mint Shakespeare és kortársai. De franciának született és udvaronccá faragta a század"

 

1858: Megszületett Giacomo Puccini olasz zeneszerző, a 20. század legnépszerűbb olasz operaszerzője volt. Műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetbe ágyazva. Hősei hétköznapi emberek. Operái többnyire tragikus befejezésűek, de találunk közöttük vígoperát is. Főbb művei: Bohémélet, Pillangókisasszony, Tosca, Turandot. A Nyugat lánya.

 

1876: Megszületett Filippo Tommaso Marinetti olasz költő, író, zeneszerző. az avantgárd irodalom egyik legnagyobb alakja, az olasz futurizmus atyja. 909-ben a Le Figaróban adta közre az irányzat manifesztumát. Ebben megjövendölte a technikai világ eljövetelét, amelynek megteremtésére a háború javaslatától sem riadt vissza

 

1895: Wilhelm Röntgen elkészíti első röntgenképét a felesége kezéről. Kutatás közben igyelt fel arra a jelenségre hogy azokon a fényképezőlemezeken, amelyek az üzemeltetett kisülési csövek mellett voltak, és fekete kartonpapírba voltak csomagolva, nem megmagyarázható feketedések mutatkoztak az előhívás után. Ennek a kísérletnek a továbbfolytatása vezetett el a róla elnevezett Röngten-sugár felfedezéséhez.

 

1962: Megszületett Ralph Fiennes angol színész. Színpadon és filmen egyaránt sikeres színész, de szinkronizálni is szokott. Legnagyobb filmes sikereit történelmi és kosztümös filmekben játszotta, többek között a Schindler listája, Az angol beteg, A napfény íze, az Anyegin, de játszott a Harry Potter-sorozatban is.