Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 21-én

1791: Megszületett gróf Széchenyi István politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési-és közmunkaügyi minisztere, a "legnagyobb magyar. A napóleoni háborúkban harcolt, a főhadnagyi tisztségig vitte. 1815-ben nyugat-európai körútra indult, járt Franciaországban és Angliában. Itt jött rá hazája elmaradottságára. Járt még Itáliában és Görögországban. Visszatérve kitűnt kezdeményezéseivel: lóverseny, majd az 1825-27-es országgyűlésen felajánlotta egy évi jövedelmét az Akadémia megalapítására, Duna és a Tisza szabályozása, Lánchíd megépíttetése, a közteherviselés megvalósulása a híd által, óbudai Hajógyár megalapítása, kaszinók létrehozása. Kossuthtal ellentétbe került, ennek ellenére ő nevezte Széchenyit a legnagyobb magyarnak. Munkásságában három mű érdemel említést. Hitel (1828) című művében gazdasági korszerűsítésre bíztatja a szegény magyar birtokosokat, elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozik benne. A Világban (1831) egy eljövendő polgári nemzet jövőképét rajzolja fel. Az 1832-ben kiadott Stádiumban 12 törvény mielőbbi bevezetését sürgeti, köztük az ősiség eltörlését.  

 

1866: Megszületett H. G. Wells angol író. A világirodalom egyik legtermékenyebb írója, szinte mindenn létező műfajban alkotott, de leginkább sci-fi műveiről ismert. Nyíltan védelmezte a nyugati típusú szocialista nézeteket, számos műve tartalmaz politikai, vagy szociális jellegű utalásokat. Jelentősebb művei: Az időgép, Dr. Moreau szigete, A láthatatlan ember, Világok harca.

 

1912: Megszületett Chuck Jones amerikai animátor, forgatókönyvíró, rajzfilmes, producer, filmrendező. Dolgozott a Warner Brosnál és az MGM-nél, majd önálló vállalkozása volt. Olyan rajzfilmfigurák megalkotása fűződik a nevéhez, mint Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Kengyelfutó Gyalogkakukk, Périfarkas és Csőrike.

 

1928: Megszületett Sinkovits Imre a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész. Gazdag hanganyaga, nagy modulálóképessége, mély átélése és szuggesztivitása a legjelentősebb Shakespeare-szerepek és a klasszikus magyar drámák hősalakjainak újszerű és hiteles megformálására predesztinálták. Kitűnően alakított intrikus jellemeket, humora, megfigyelő-és karikírozóképessége legkiválóbb művészeink sorába emelte. Kiváló versmondó volt, számos filmben és tévéjátékban szerepelt, kedvelt volt szinkronszínészként is. Nevét Budapest III. kerületében utca és a Nemzeti Színház által alapított díj őrzi.

 

1931: Megszületett Larry Hagman amerikai színész, filmrendező, producer. Színházi színészként kezdte karrierjét, majd televíziós szerepekre szerződött. Első nagyobb szerepét a Jeannie, a háziszellem című sorozatban kapta. A legnagyobb sikert a Dallas című tévésorozatban érte el, neve szinte összeforrt az általa alakított Jockey Ewing-gal. 

 

1934: Megszületett Leonard Cohen kanadai költő, regényíró, énekes, dalszövegíró. Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit. Zenéje kezdetben a countryra épült, majd az 1970-es években a pop-és kabarézene hatott rá, majd a következő évtizedben mély, basszus hangfekvésben való ének jellemezte. Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok súlyossága. 

 

1947: Megszületett Stephen King amerikai író, napjaink egyik legolvasottabb szerzője, sokan a popkultúra első számú írójának tartják. Műveiben fontosnak tartja az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket. Könyvei nagyrészt Maine államban vagy egy kitalált településen játszódnak. Köteteiben rengeteg utalás található az amerikai történelemre és kultúrára is. Visszatérő eleme írásainak a vietnami háború, a rasszizmus, az erőszak és a természetfeletti jelenségek. 

 

1970: Megszületett Kiss Endre Zsolt zenész, a Hooligans együttes dobosa. Már kisiskolás korában felfigyeltek zenei tehetségére. Jelenlegi együttese tagjaival évekig zenéltek különböző neveken, míg a Hooligans meghozta számukra az áttörést. A Hooligans mellett rendszeresen fellép Havasi Balázs koncertjein, ahol a hangszerek csatáját adják elő.