Kultúrtörténeti évfordulók December 1-én

1800: Megszületett Vörösmarty Mihály költő, író, ügyvéd, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja. A nemzeti eposz megteremtésével és elbeszélő történeti költeményekkel kezdte pályáját. A Zalán futása című eposzával szerzett országos hírnevet, amellyel egyből az ország elsőszámú költője lett. A magánéleti szál eposzba szövésével a polgárias egyéni boldogságigényt fogalmazta meg. Legjelentősebb művei között kell megemlíteni a Csongor és Tünde című mesedrámáját. Ez a dráma új életre keltette a mese-erdőt. Tündérek, ördögfiak, boszorkányok és kozmikus istenségek mozognak Vörösmarty színpadán, anélkül, hogy üres maszkok vagy kellemetlen allegóriák lennének. A 40-es és 50-es években hangot adott a nemesi reformmozgalom tagjait gyötrő aggodalmaknak, amelyet jelentős történetbölcseleti költeményei, Az emberek és az Elősző tükröznek. Utolsó jelentős verse A vén cigány, amelyben képek zuhataga esik ránk, világok végzetein zuhanunk keresztül, pokol és mennyország dübörögnek távolról és minden elveszett. Az utolsó strófában azért felcsendül az „és mégis” magyar vigasztalása.

 

1862: Megszületett Kégl Sándor iranista, irodalomtörténész. A 19. századi magyarországi iranisztika kiemelkedő alakja, a perzsa nyelv és irodalomtörténet első hazai egyetemi tanára, a klasszikus és újkori perzsa irodalom kiváló ismerője volt. Behatóan foglalkozott a középkori Kelet vallásos és legendairodalmával, de érdeklődött a kortárs perzsa irodalom iránt is.

 

1906: Budapesten Ferenc József felavatja a Szépművészeti Múzeumot. A Múzeum épületét Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervezték neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban. A nagyközönség előtt négy nappal később nyitották meg. Az új intézményben az addig különböző gyűjteményekben őrzött képzőművészeti alkotások kaptak helyet és egységes bemutatási lehetőséget. A múzeum napjainkban is eredeti helyén, a Hősök tere mellett található meg és gyűjtőköre az egyetemes művészet. Gyűjteményei az egyetemes képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek. 

 

 

1935: Megszületett Woody Allen négyszeres Oscar-és egyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, humorista, filmproducer, író. Íróként kezdte karrierjét, majd komédiásként folytatta. Színészként és filmrendezőként lett igazán ismert. Filmjeinek gyakori témái a szerelem, emberi kapcsolatok, a szex, az élet értelme, a halál, a depresszió, zsidóellenesség, amerikai értelmiségi réteg és a művészek. Számos filmjében alakított a saját életrajza alapján megalkotott karaktert. 

 

1946: Megjelenik az Élet és tudomány című folyóirat első száma. A lapot Szent-Györgyi Albert alapította, ő jegyezte a bevezető cikket is. A főszerkesztő Csűrös Zoltán vegyészmérnök volt. Az idők folyamán arculata többször változott, de a színvonalas ismeretterjesztésre való igény a régi maradt. Elsősorban a magyar tudományos élet eseményeire koncentrál, jellegzetessége, hogy a kutatók saját maguk írnak eredményeikről közérthető formában. Érdeklődésének középpontjában a magyar és a nemzetközi tudományos eredmények, valamint a tudomány hétköznapi kapcsolódási pontjai állnak. Célja a tudományok iránt érdeklődő olvasó tájékoztatása.