Kultúrtörténeti évfordulók Július 3-án

1883: Megszületett Franz Kafka prágai német író, a 20. század egyik legkiemelkedőbb írója. Szerb Antal szerint ő volt „az egyetlen, akinek sikerült száraz humorú rövid novelláiba és töredékekben maradt regényeibe belevinni a világ eredendő kísértetiességét, az ember reménytelen harcát titokzatosan rosszindulatú magasabb hatalmakkal szemben”. Regényeinek ő maga a hőse, harmadik személyben beszél, hősét egyszerűen K-nak nevezi. A per című művében K-t letartóztatják és vád alá helyezik. Az egész regényen keresztül a titokzatos vád nyomása alatt él, és nem tud rájönni, hogy mit követett el valójában. A kastélyban szereplő kisváros az egész világot jelképezi. Ennek a városnak a sorsát egy titokzatos kastélyban intézik, ahova sehogy sem lehet feljutni, de az innen jövő intézkedéseket se tudja egy lakos sem elkerülni. Novelláiban ennél is nyomasztóbb hatást tapasztalhat az olvasó. Legismertebb közülük Az átváltozás, amelynek főhőse féreggé változik.

 

1927: Megszületett Ken Russell brit rendező, forgatókönyvíró, színész, producer. Az 1950-es években kezdett filmezni. Kezdetben amatőr filmeket forgatott, majd a BBC-nél készített nagy feltűnést keltett rövidfilmeket. Gazdag, sokszor barokkosan túláradó fantáziáról tanúskodó, provokatív alkotásokat készített. Filmjeinek főszereplői modern felfogásúak, akik tehetségük okán összeütközésbe kerülnek szűkebb környezetükkel, illetve saját korukkal. Műveiben foglalkozott a sztárkultusz kérdéseivel is, több híres művészről készített életrajzi filmet. 

 

1962: Megszületett Tom Cruise többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok egyike, számos nagy közönségsikert aratott film főszereplője volt. Jelentősebb filmjei: Kockázatos üzlet, Top Gun, Esőember, Született július 4-én, Mint a villám, Egy becsületbeli ügy, Túl az Óperencián, A cég, Interjú a vámpírral, Mission: Impossible, Tágra zárt szemek, Vanilla égbolt, Különvélemény, Az utolsó szamuráj, Valkűr, A holnap határa.