Kultúrtörténeti évfordulók Február 18-án

1745: Megszületett Alessandro Volta itáliai fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink-és rézelektródból álló Volta-elem (galvánelem) feltalálója. Kutatásai alapján kimutatta, hogy bármely fémekből álló lánc elektromossági állapota ugyanaz, mintha végpontjaik közvetlenül érintkeznének. Napjainkban az elektromos feszültség, a Volt őrzi nevét.

 

1825: Megszületett Jókai Mór regényíró, "a nagy magyar mesemondó". A nemzeti romantika az ő regényeiben jelent meg leghatásosabban és nagy népszerűséggel. Zseniális mesélő volt és ügyesen szerkesztett cselekményeivel nagy olvasóközönséget szerzett magának Magyarország határain túl is. Hihetetlenül termékeny szerző volt, haláláig 202 könyve jelent meg. Írásainak minősége ugyan hanyatlott 1875 után, amikor Tisza uralmon levő Szabadelvű Pártjának képviselőjeként bekapcsolódott a politikai életbe. Akkor azonban már a nemzet kiemelkedő alakja és a magyar regényírás atyja volt. A korszakban legjelentősebb műve az Arany ember, amelyben a modern városi ember álmát mutatja be, aki vissza akar térni az egyszerű élethez.

 

1923: Megszületett Rátonyi Róbert Jászai Mari-díjas színművész, konferanszié, színházi rendező, író, Érdemes és Kiváló művész. Rendkívül sokoldalú művész volt. Táncoskomikusként, az operett képviselőjeként vált népszerűvé, de prózai karakterszerepeiben is kitűnt remek jellemábrázoló képességével. Fellépett a Bábszínházban és kabaréműsorokban, volt konferanszié és Robi bohócként a gyerekek kedvence. Sokat szerepelt filmen, tévében és rádióban. Élete utolsó éveiben rendezett is. Előadás-sorozatokat tartott a tévében és a rádióban a zenés műfajról. Rendszeresen publikált újságokban és hetilapokban, könyvei jelentek meg. Külföldön is népszerű volt.

 

1931: Megszületett Toni Morrison irodalmi Nobel-díjas amerikai írónő, szerkesztő, egyetemi tanár. Regényei epikus témáiról, élettel teli párbeszédeiről és az afrikai-amerikai alakjainak gazdag és hiteles leírásairól híresek. Szerkesztőként sokat tett az afro-amerikai irodalom előmozdításáért. Ismertebb művei: Nagyonkék, Salamon ének, A kedves, A paradicsom, Dzsessz.

 

1938: Megszületett Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar-és Kossuth-díjas filmrendező, Érdemes és Kiváló művész. A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója, Jelentősebb filmjei: Álmodozások kora, Szerelmesfilm, Mephisto, Redl ezredes, A napfény íze, Csodálatos Júlia, Rokonok, Az ajtó