Kultúrtörténeti évfordulók Október 26-án

1685: Megszületett Domenico Scarlatti itáliai barokk zeneszerző, a barokk zene egyik legnagyobb alakja. Édesapja is zeneszerző volt, akinek köszönhetően fiát már 16 évesen nápolyi királyi orgonistává nevezték ki. Számos művet írt, híressé elsősorban csembalóra írt szonátái tették. Ezek által olyan technikai újításokat alakított ki, mint pl. a kézkeresztezés, a teljes klaviatúra kihasználása, az egy hangon történő repetálás, futamok és vakmerő ugrások. Munkássága jelentős hatást gyakorolt a billentyűs zene fejlődésére.

 

1879: Megszületett Fedák Sári színművésznő, énekesnő-primadonna. Újszerű felfogásban, sajátos pózokat alkalmazva új típusú, merész lány-és asszonyalakokat állított a színpadra. Egyénisége feledtetni tudta gyenge énekhangját. Sikerei ellenére rendkívül kritikus volt magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Színpadi szereplései mellett több filmben is sjátszott.

 

1942: Megszületett Bob Hoskins Golden Globe-díjas angol színész. Jellegzetes kopasz fejbúbja és zömök testalkata mellett híres volt az erős brit cockney akcentusáról és harcias, energikus természetéről. Előszeretettel alakított politikusokat, történelmi személyeket, de játszott családi filmekben is. Ismertebb filmjei: Roger nyúl a pácban, Hook, Super Mario kalandjai, Nixon, Ellenség a kapuknál.