Kultúrtörténeti évfordulók Március 16-án

1789: Megszületett Georg Simon Ohm német fizikus, matematikus. Karrierjét gimnáziumi matematika és fizika tanárként kezdte, majd a berlini hadi iskolában tanított, végül müncheni egyetemen kapott katedrát. Leginkább a róla elnevezett törvényről ismerhetjük nevét, amely egy fogyasztón átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefügését adja meg. Az elektromosságon kívül foglalkozott hangtannal is. 

 

1887: Megszületett Sebestény Gyula Kossuth-díjas sebész, a magyarországi mellkassebészet megalapítója. Kiemelkedő tehetségű sebész volt. Az OTI Pestújhelyi Munkáskórházának tüdősebészetén kezdett foglalkozni a TBC-s betegek műtéti úton történő gyógyításával. Nevéhez fűződik többek között az első sikeres tüdőlebeny eltávolítása. Az általa kidolgozott Sebestény-műtét a tüdőgumókór kezelésében hozott komoly sikereket. A Baross utcai klinikán mellkassebészek új geneációját nevelte fel. 

 

1937: Megszületett Nyomárkay István nyelvész, szlavista filológus, egyetemi tanár. Fő kutatási területei a délszláv filológia, a magyar-délszláv kapcsolatok, a horvát és a szerb nyelv jelene és a magyar nyelvészet egyes kérdései. Hadrovics Lászlóval közösen alkotta meg a horvát-magyar és a szerb-magyar szótárat.

 

 

1940: Megszületett Bernanrdo Bertolucci háromszoros Oscar-és háromszoros Golden Globe-díjas olasz filmrendező, forgatókönyvíró, költő. Pályafutását Pier Paolo Pasolini támogatásával kezdte, de hamar kilépett mestere árnyékából. Világhírnevet elsősorban az 1970-es években készült, sokat vitatott, kereskedelmileg viszont sikeres alkotásainak köszönheti. Legtöbb filmje forgatókönyvének megírásában is közreműködött. Legismertebb filmjei Az utolsó császár és Az utolsó tangó Párizsban.

 

1960: Megszületett Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színész. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben is szerepelt, különleges muzikalitása, kitünő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is kiemelkedő alakítást nyújtott. Korai halála megakadályozta tehetsége kiteljesedésében.