Kultúrtörténeti évfordulók December 15-én

1802: Megszületett Bolyai János matematikus, hadmérnök, Bolyai Farkas fia. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik legjelentősebb magyar matematikus, sokan a "geometria Kopernikuszának" nevezik. Appendix című művével megalkotta a nemeuklideszi geometriát, amely fontos volt később a 20. századi fizika számára. Foglalkozott még a komplex számokkal, számelmélettel és algebrai egyenletekkel. Matematika mellett elismerést érdemel zeneelméleti és filozófiai munkássága is. 

 

1832: Megszületett Gustave Eiffel francia építőmérnök, gyáriparos. A fémiparban helyezkedett el, ahol először hidakat tervezett. Ő alkalmazott először sűrített levegős alapozást a csőszerű pillérek kivitelezésénél. Ezzel alapozta meg hírnevét, majd beszállt egy cégbe, amelyet sikerült felvirágoztatnia. A megrendelések érdekében egész Európát bejárta. Olyan neves épületek tervezése fűződik a nevéhez, mint a párizsi Eiffel-torony, a new york-i Szabadság-szobor, és a budapesti Nyugati pályaudvar. 

 

1873: Megszületett Kacsóh Pongrác zeneszerző, zenepedagógus, tanár. Karrierjét matematika-fizika szakos tanárként kezdte, matematikai cikkeket publikált. Később érdeklődése a zene felé fordult. Elmélyedt a zeneelmélet tudományában és komponálni kezdett. Szerkesztője volt a Zenevilág című szaklapnak, legjelentősebb zenei műve a János vitéz megzenésítése volt. 

 

1905: Megszületett Farkas Ferenc kétszeres Kossuth-, egyeres Liszt Ferenc-és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes és Kiváló művész. Rendkívül sokoldalú és termékeny zeneszerző volt. Latinos műveltségét és külföldön szerzett tapasztalatait kiegészítette a régi magyar zene és a népzene iránti vonzalom. Műveinek leggyakoribb témája a magyar történelem főbb eseményei. Számos magyar költő verse ihlette dalok és kantáták komponálására. Nevét napjainkban több zeneiskola viseli országszerte.

 

1928: Megszületett Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő, filozófus. Építészete az organikus építészethez tartozik, melyet Antoni Gaudihoz lehet leginkább kötni. Jelentős filozófiai hitvallás van építészete mögött, mellyel az embert vissza akarja téríteni a természethez. Nagy hatással volt rá a bécsi szecesszió építészete is.