Kultúrtörténeti évfordulók Február 19-én

1473: Megszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, mely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, valamint a Hold a Föld körül. Elméletét a matematika eszközeivel próbálta bizonyítani, publikálásával forradalmasította az emberiség világról kialakított képét és megalapozta Galilei, Newton és Kepler felfedezéseit. 

 

1785: Megszületett Szemere Pál költő, író. Jogászként kezdte pályáját, majd a pesti egyetemen esztétikai előadásokat hallgatott, ahol megismerkedett Horvát Istvánnal és Vitkovics Mihállyal. Triójukra hamarosan felfigyelt Kazinczy Ferenc. Szemere vele és Kölcseyvel rendszeres levelezésbe kezdett. Munkatársa volt a Hazai és Külföldi Tudósításoknak, a Tudományos Gyűjteménynek. Kizárólag az irodalomnak és a művészetnek élt. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak. Emlékét napjainkban Budapest V. kerületében utca, Pécelen általános iskola őrzi.

 

1926: Megszületett Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, kamarazene-tanár. Az egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzőnek tartják, akinek tehetsége elsősorban a kamarazene területén bontakozott ki. Művészete Bartók zenéjéből indult ki, nagy hatást gyakorolt még rá Anton Webern impresszionista hangzásvilága is. Műveire jellemző a nagy koncentráció, az eszközök és a formavilág tömörsége. Nagy irodalom-szeretőként számos költő-író munkáját megzenésítette.

 

1929: Megszületett Litván György történész. Kutatási területeihez tartozott a 19-20. század fordulójának magyar társadalmi és politikai gondolkodása, a századforduló politikai mozgalmai, az őszirózsás forradalom, a két világháború közötti emigráció és a trianoni béke politikai és diplomáciai háttere. Behatóan foglalkozott még a Trianonhoz vezető folyamatokkal, Jászi Oszkár, Szabó Ervin és Károlyi Mihály munkásságával. 

 

1957: Megszületett Falco osztrák énekes, zeneszerző, szövegíró. Karrierjét egy hard-rockegyüttesben kezdte, majd az 1980-as években szólókarrierbe kezdett. Az 1980-as, 1990-es években a legnépszerűbb osztrák énekesnek számított, dalait angolul és németül adta elő. Egyes dalai durva szövegük miatt nagy vihart kavartak. Életének egy autóbaleset vetett véget. Legnagyobb slágerei: Der Komissar, Rock me Amadeus, Jeanny, Out of the dark. 

 

1968: Megszületett Lukács László énekes, a Tankcsapda együttes frontembere. Több együttesben zenélt, végül a Tankcsapda tagjaként lett ismert. Kezdetben ő volt a szólógitáros és a legtöbb dal szövegét ő írta. Az idők folyamán örökölte a basszusgitárt. Jellegzetes hangjáról mondta, hogy nem tartja magát képzett zenésznek, inkább énekmondónak.