Kultúrtörténeti évfordulók Június 30-án

1884: Megszületett Szép Ernő költő, próza-és drámaíró, a Nyugat első nemzedékének tagja. Az érzelmek minél természetesebb megszólaltatására törekedett, vonzódott a játékossághoz, a dalszerűséghez, a gyermekihez. Gyönyörködik és szomorkodik, szenved és részvétet érez. Dekadencia, impresszionizmus, háborúellenesség, szociális érzékenység hatja át líráját, s ez jellemzi prózáját és drámai munkáit is. 

 

1900: Megszületett Szabó Ernő színművész, Érdemes és Kiváló művész. Fiatalon jó humorú, jól táncoló táncoskomikus volt, később drámai jellemszerepeket játszott mély áltéléssel, eszköztelen játékkal, hitelesen. A félszeg kisemberek megformálásával stílust teremtett. Színpadon, filmen és rádióban egyaránt játszott. Ő volt a Szabó család első Szabó bácsija, Filmszerepei közül legismertebb a Hannibal tanár úr címszerepe. 

 

1905: Albert Einstein publikálja A mozgó testek elektrodinamikájáról című dolgozatát, melyben bevezetik a speciális relativitáselméletet. Ebben leírja, hogy az igen nagy sebességek tartományában a távolság és az idő a megfigyelő helyzetétől és mozgásától függ, tehát sem a tér, sem az idő nem abszolút. Elméletét nemsokára a tömegre is kiterjesztett, majd 1915-ben a gyorsulás és a gravitáció közötti kölcsönhatás újragondolásával még tovább általánosította.

 

1936: Megjelenik Margaret Mitchell Elfújta a szél című regénye. Az írónő mintegy 10 éven keresztül dolgozott a könyvön, amely már a megjelenésekor hatalmas siker volt. A későbbiekben minden idők egyik legnépszerűbb regényévé vált, megjelenése óta több mint 30 millió példány fogyott belőle. Napjainkig mintegy 27 nyelvre fordították le. Három évvel később film is készült belőle Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.

 

1959: A Kossuth Rádióban elindul A Szabó család című rádiós szappanopera. A műsor mintegy 48 éven keresztül futott és 2500 adást ért meg. Az 1960-as években volt a legnépszerűbb rádiós műsor. A műsor új adásait hétfőn lehetett meghallgatni, majd csütörtökön ismételték. A műsor célja a szórakoztató formába öntött társadalmi ismeretterjesztés volt. A szereplők karaktereiben a hallgatók önmagukra ismerhettek.