Kultúrtörténeti évfordulók Május 21-én

1471: Megszületett Albrecht Dürer német festő, grafikus, könyvkiadó, művészetelméleti író, a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, a német reneszánsz legismertebb képviselője. Műveinek legjelentősebb részét oltárképei és más vallásos témájú festményei adják, ezen kívül számos rézkarcot, könyvillusztrációt, portrét és önarcképet készített. Fametszetei a késő gótika formai megoldásait őrzik, a 15. században virágzó német rézmetsző művészet az ő működésével érte el csúcspontját. 

 

1863: Megszületett Winkler Lajos kémikus, gyógyszervegyész, egyetemi tanár. Számos analitikai kémiai eljárás kidolgozása fűződik a nevéhez, nemzetközi szinten is jelentős a vízben oldott oxigén jodometriás meghatározására napjainkban is alkalmazott módszere, valamint a gázok oldhatósága és viszkozitása közötti, róla elnevezett összefüggés felismerése. A gyógyszerkémia egyik iskolateremtő alakja volt.

 

1923: Megszületett Tyll Attila Jászai Mari-díjas színművész. Színészi tehetsége a bonyolult karakterek megformálásában teljesedett ki. Megnyerő személyisége, simulékony természete, konfliktuskerülő magatartása társulatainak megbecsült tagjává tette, a Nemzeti Színház egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze volt. A színpadon kívül filmeken és televízióban is sikeres volt, nagyszámú történelmi és mesefilm szereplője volt. Egyik legismertebb szerepe Horthy Miklós volt a Századunk című tévésorozatban. 

 

1940: Megszületett Pécsi Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, rendező, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Pályája kezdetén naivaszerepeket alakított, később erős jellemábrázoló készségének és jó humorának köszönhetően kiváló karakterszínész lett. A színpadon drámába, komédiában és operettekben egyaránt megállta helyét. Sokat foglalkoztatott filmszínésznő, első legismertebb szerepe a Jókai-regényből készült Az Aranyember című filmben Noémi karaktere volt. Játszott még A Tenkes kapitánya és a Linda című sorozatokban is.

 

1948: Megszületett Helyey László Jászai Mari-díjas színész. Sokoldalú, markáns egyéniségű karakterszínész volt. Közel ötven filmben és majdnem száz színdarabban játszott. Az egyik legkedveltebb szinkronhang volt, az ő hangján szólalt meg rendszeresen Gerard Depardeiu és Donald Sutherland, mellettük egyik legjelentősebb szinkronizálása volt Morgan Freemannek a Hetedik című filmben. A szinkronhangok mellett Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozatban volt mesélő, majd Mátyást alakította a Magyar vándor című filmben.