Kultúrtörténeti évfordulók Október 22-én

1811: Megszületett Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész, karmester, zenetanár. A 19. századi romantika legjelentősebb magyar zeneszerzője és minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. Rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, közöttük találunk virtuóz zongoraművet, szimfóniát, szimfonikus költeményt és misét. A programzene lelkes támogatója volt. Művei a világ minden részén elmaradhatatlan kellékei a koncertprogramoknak. Zenélés mellett rengeteg esszét írt különböző témákban, például a zeneszerzők társadalmi helyzetéről. Nevét őrzi többek között zeneművészeti egyetemen, Budapest hatodik kerületének egyik legforgalmasabb tere és Győrben utca és Magyarország nemzetközi repülőtere.

 

1822: Megszületett Orlai Petrich Soma festőművész, a történeti festészet jeles alakja. Az egyik legszorgalmasabb magyar festő volt. Főleg történeti témájú képeket festett, de festett arcképeket is. Legismertebb közülük Petőfi Sándor arcképe. A festészet mellett írással is foglalkozott, tanulmányt írt arról a befolyásról, melyet Shakespeare költészete gyakorolt a festészetre. 

 

1870: Megszületett Ivan Alekszejevics Bunyin Nobel-díjas orosz író, költő, műfordító, a 19. századi orosz klasszikus irodalom prózájának hagyományát folytatta munkásságában. Elsősorban realista prózai műveivel vált híressé, melynek fő témája a nagy októberi szocialista forradalom előtti vidéki élet Oroszországban, a nemesi élet és az orosz természet ábrázolása. Ő volt az első orosz, akit irodalmi Nobel-díjjal jutalmaztak. 

 

1913: Megszületett Robert Capa magyar származású fotográfus. A 20. század egyik legjelentősebb fotósa, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként írta be a nevét a kultúra történetébe. Rövid élete során öt csatatéren fotózott, ott volt a spanyol polgárháborúban, a japánok kínai inváziójánál, a második világháború európai csataterein, az első arab-izraeli háborúban és Indokínában. Munka közben érte a halál, egy taposóaknára lépve.