Kultúrtörténeti évfordulók November 2-án

1890: Megszületett Németh Gyula Kossuth-díjas nyelvész, turkológus. Fő kutatási területei: a török nyelvjárások és nyelvtörténet, a magyar őstörténet és a magyar nyelvtudomány kérdései. Számos cikkében foglalkozott a magyar jövevényszavakkal és kultúrtörténeti vonatkozásaikkal. Alapítója volt a Kőrösi Csoma Társaságnak, egyik legjelentősebb munkája a A honfoglaló magyarság kialakulása című könyve. Nevéhez fűződik az első török nyelvtan és egyik szerkesztője volt A magyar nyelvtudomány kézikönyvének.

 

1900: Megszületett Gegesi Kiss Pál Kossuth-díjas orvos, gyermekgyógyász, gyermekpszichológus. A magyarországi gyermekgyógyászati kardiológia jelentős alakja volt, de számos eredmény fűződik a nevéhez a gyermekkori agydaganat, cukorbetegség és fertőzéses eredetű szervi elváltozások kóroktani feltárása és belgyógyászati kezelése kapcsán is. Munkássága iskolateremtő jelentőségű volt a gyermekpszichológia területén is. Mintegy 25 évig volt az orvostudományi egyetemen a gyermekgyógyászati tanszék vezetője, illetve az I. számú gyermekklinika igazgatója.

 

1902: Megszületett Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas költő, író, műfordító, lapszerkesztő. Hat évtizedes írói pályáján egymásra következő nemzedékeket, eltérő törekvésű mozgalmakat kapcsolt össze: az avantgárd áramában kezdett írni, majd a Nyugat köréhez és a népi írók mozgalmához tartozott, végül nemzeti költővé vált, egy nemzetet akart a műveivel kellő önismeretre nevelni és öntudatossá tenni. Magyarság és európaiság, patriotizmus és internacionalizmus nála elvászathatatlan egységbe olvad. Írói hivatástudatát a felelősségérzet mélyítette el. Életművében szinte minden műnemben jelentőset alkotott. Legismertebb művei: prózában a Puszták népe, versei közül az Egy mondat a zsarnokságról.

 

1906: Megszületett Luchino Visconti olasz filmrendező. A neorealizmus egyik atyjaként írta be nevét a filmtörténetbe. Jelentős volt a munkássága színpadi rendezőként is, leginkább operákban volt sikeres. A színpad és a film számára is egyaránt éles szemmel fedezett fel új tehetségeket, akiknek pályafutását atyai jóindulattal egyengette. Filmjeire erős irodalmi kötődés jellemző, a legtöbb alkotás irodalmi mű alapján készült. 

 

1913: Megszületett Burt Lancaster Oscar-díjas amerikai színész. Karrierjét akrobataként kezdte, majd katonaként határozta el, hogy színész lesz, Legsikeresebb alakításai az 1950-es és 1960-as években voltak. Leginkább háborús és westernfilmekkel vált ismertté, de játszott akció-és katasztrófafilmekben is.