Kultúrtörténeti évfordulók Július 26-án

1856: Megszületett George Bernard Shaw irodalmi Nobel-díjas ír drámaíró. Hosszú és mozgalmas élete alatt rengeteg darabot írt és ezekben kifejtette véleményét a modern élet számos fontos kérdésében. Példaképei Wagner és Ibsen voltak, akiket szocialista módra értelmezett. Darabjaiban nem akart gyönyörködtetni, a szórakoztatást is eszköznek tekintette. Szerinte a színpad célja, hogy részt vegyen a társadalom ésszerűbb kialakításában. Műveinek alakjai Szerb Antal szerint "okos emberek, akik komoly témákról beszélgetnek". Munkásságával az egyik legnépszerűbb brit drámaíró lett, Shakespeare után az ő műveit játsszák leggyakrabban az angol nyelvű színházakban.

 

1875: Megszületett Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus. Kibővítette Freud elméletét, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szexualitás gondjainak megoldása után továbbra is fennáll az emberben egy hiányállapot, amely már nem az ödipális jellegből, hanem az Isten-hiányból származik. Ha ez az egység-érzet megvan, akkor nincs gond más területekkel sem. Jung dolgozta ki a kollektív tudattalan fogalmát, amellyel hatásosan mutatta bel, hogy az emberi kultúrák számos közös vonást mutatnak meg, hiszen a faj hasonló pszichikai felépítésű egyedekből áll, amelynek élményei beivódnak a közös tudattalanba. Ez a tudattalan egy mindenki számára elérhető és állandóan használatban levő adatbázis, ami tele van ősképekkel, archetipikus szimbólumokkal, amelyekkel az ember lelkileg feldolgozza az őt ért traumákat, vagy másoknak segít a feldolgozásban.

 

1894: Megszületett Aldous Huxley brit író. Tizenhét évesen kezdett írogatni, majd huszonévesen kezdett komolyabb szándékkal írni. Legjelentősebb műve a Szép új világ, amely egy negatív értelmű utópia. A mű a 26. századi Londonban játsződik, ahol mindenki folyamatosan boldog. Benedek Marcell szerint a műben "az embereket fasiszta módra "kondicionáló", az elgépesített, minden egyéni vonástól megfosztott, "Ford atyánk"-at imádó társadalmat gúnyolja ki.

 

1928: Megszületett Stanley Kubrick amerikai filmrendező, producer, sokan a 20. század második felének egyik nagy hatású és innovatív filmkészítőjeként tartják számon. Filmjeinek többségét irodalmi művekből adaptálta. Ezekre jellemzőek az újító technikai megoldások, az eredeti történetmesélés és a szellemesség. Legismertebb rendezése a 2001: Ürodüsszeia.

 

 

1943: Megszületett Mick Jagger angol rock and roll zenész, színész, dalszövegíró, producer, üzletember. Gyermekként templomi kórusban énekelt, később barátjával Keith Richardsszal megalapították a Rolling Stones-t, amellyel hatalmas sikert értek el. Szólóénekesként is sikereket ért el, mintegy 14 filmben szerepelt.