Kultúrtörténeti évfordulók December 12-én

1821: Megszületett Gustave Flaubert francia író, a lélektani regény egyik legnagyobb mestere. Műveinek tárgya olykor a törtémelmi múlt, olykor a jelenkor. Legismertebb műve a Bovaryné, melyhez a realizmus legnagyobb botránya kapcsolódik. Még bíróságra is kellett mennie. A perben azonosították személyét a saját házasságában, buta férje miatt vergődő, a korabeli közerkölcsök szerint kicsapongónak számító főszereplőével. Flaubert a perben sikeresen bizonyította, hogy az irodalmi mű szereplőjének tetteiért az író nem vonható közvetlenül felelősségre.

 

1863: Megszületett Edvard Munch norvég expresszionista festő. Az expresszionizmus egyik első képviselője volt. Művészetét szorongás, elvágyódás, pesszimizmus és borzalomlátás jellemzi. Indulásakor a francia iskolához vonzódott, foglalkoztatta a plen air. Németországban élve vezető egyénisége lett a szecessziós mozgalomnak. Később művészete lecsillapodott, megjelentek festményein az impresszionista jegyek. 

 

1915: Megszületett Frank Sinatra többszörös Grammy-és Oscar-díjas olasz származású amerikai énekes, színész, sokan az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatással bíró 20. századi művésznek tartják, beceneve a Hang és az Öreg Kékszemű. Kezdetben egy trióban énekelt, majd szólóban folytatta. Az 1940-es években lett igazán sikeres. Főleg tradicionális pop, jazz és swing dalokat énekelt, számos, nem általa szerzett dal az ő előadásában vált világhírűvé. A zene mellett számos filmben szerepelt. 

 

1926: Megszületett Nagy Károly Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, az ELTE rektora (1966-1972). Kutatási területe: elméleti fizika, elemi részek elmélete, kvantumelmélet és a relativitáselmélet. Legjelentősebb eredményét az elektromágneses tér kvantumelméletében érte el. Az elméletet különböző szigetelőkben vizsgálva kimutatta, hogy a vákuumban ismert kvantumos kép érvényes a kristályos és az izotrop közegekben egyaránt.