Kultúrtörténeti évfordulók December 6-án

1768: Skóciában megjelenik az Encyclopaedia Britannica első kiadása. Ez a legrégebbi nyomtatásban levő enciklopédia, amelynek mérete a népszerűségével egyetemben a terjedelme is folyamatosan nőtt, a harmadik kiadás 1811-ben már 20 kötetet számlált. A 20. században az enciklopédia szerkesztői vezették be azt, hogy minden egyes újranyomásnál frissítik a szócikkek tartalmát. Napjainkban is az egyik legmegbízhatóbb forrásként tekintenek rá.

 

1806: Megszületett Entz Ferenc orvos, szőlész, kertész, Kutatásainak köszönhetően teremtődött meg a modernkori magyar borászat tudományos háttere. Megalapította az első önálló hazai kertészképző intézet megalapítója volt. Jelentős szerepe volt a kertészeti szaknyelv kialakításában is. Termékeny író volt, állandó munkatársa volt a Magyar Gazdának és a Gazdasági Lapoknak, de írt természettudományi folyóiratokba és képes és politikai lapokba ismeretterjesztő munkákat is. Nevét őrzi napjainkban a a Szent István Egyetem budai karainak könyvtára és Velencén egy meződgazdasági szakközépiskola

 

1834: Megszületett Mechwart András gépészmérnök, a magyarországi villamosipar elindítója. Vállalatigazgatóként és feltalálóként egyaránt kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a 19. század végén a magyar gép-és villamosipar jelentette a világszínvonalat. Nevéhez fűződik a Ganz-gyár világhírűvé fejlesztése. Legismertebb találmánya a különböző sebességekkel forgó, rovátkolt, kéregöntésű acélhengerekkel dolgozó hengerszék. Nevét őrzi napjainkban Budapest II. kerületében egy közterület és Debrecenben egy műszaki szakközépiskola.