Kultúrtörténeti évfordulók December 29-én

1800: Megszületett Charles Goodyear amerikai kémikus, technikus, a gumi vulkanizálásának feltalálója. A gumi alapanyaga érdekelte és tudta, hogy széles körben mindenfélére használni fogják. Családja elől is titkolta kísérleteit, ennek köszönhetően sikerült találmányát feltalálni. A váratlanul hazatérő feleség elől csak a meleg kályhába tudta rejteni a kénnel kezelt gumidarabot. Órákkal később döbbenten vette észre a tartós, de rugalmas végeredményt. Hiába szabadalmaztatta azonban találmányát, azt még életében ellopták tőle az óriásgyárak. 

 

1828: Megszületett Szendrey Júlia költő, írónő, Petőfi Sándor, majd Horvát Árpád felesége, a "Feleségek felesége". Leginkább Petőfi feleségeként vonult be az irodalomtörténetbe, akinek a legfontosabb múzsája lett. Olyan versek íródtak hozzá, mint a Reszket a bokor mert..,, a Szeptember végén, a Minek nevezzelek és az Itt van az ősz itt van újra. Az ő fordításában jelentek meg először magyarul Hans Christian Andersen meséi, melyekben felhasználta a korabeli magyar gyermekfolklór elemeit is. 

 

1923: Megszületett Pécsi Márton állami-és Széchenyi-díjas földrajztudós, geomorfológus, térképész. A magyarországi geomorfológiai és ősföldrajzi kutatások jeles alakja, számottevő tudományos eredményeket ért el a Kárpát-medence és a Duna-völgy negyedidőszaki felszínalaktani vizsgálata, valamint a lösztipológia terén. Élére állt a hazai geomorfológiai térképezés munkálatainak, irányította a Magyarország nemzeti atlasza szerkesztését és megvetette a tájföldrajzi tipologizálás alapjait.