Kultúrtörténeti évfordulók Február 7-én

1478: Megszületett Morus Tamás angol jogász, író, költő, államférfi. Élete során elismertséget szerzett mint vezető humanista tanító. Jelentős befolyással volt az angol jogra, főképp az egyenlőség előtérbe helyezésével. Politikai munkája mellett írói tevékenysége is jelentős. Számos dalt írt, melyek népdalként maradtak fenn. Legjelentősebb munkája az 1516-ban kiadott Utópia, amelyet több nyelvre is lefordítottak. Ebben a műben jelent meg először a polgári utópista szocializmus első koncepciója. A könyvben leírt gondolatok túlmutatnak a szerző saját korán.

 

1812: Megszületett Charles Dickens angol író. Sokan a viktoriánus korszak legnagyobb írójának és az angol nyelv legkiválóbb művelőjének tartják. Szerb Antal "A szív írójának" nevezte, "sem előtte, sem utána nem akadt író, aki annyira fenntartás nélkül szavakba tudta volna önteni szeretetét és gyűlöletét, örömét és bánatát, szélsőséges és gazdagon emberi érzésvilágát". Jelentősebb művei: Twist Olivér, Szép remények, David Copperfield.

 

1885: Megszületett Sinclair Lewis irodalmi Nobel-díjas amerikai író. Stílusát Szerb Antal Dickenséhez hasonlította és "általában a múlt század derűs realizmusára" emlékeztette. "Alakjai meleg együttérzéssel rajzolja, kedves humorral mosolyog gyengeségeiken, mulatságos, enyhén groteszk kalandokba bonyolítja őket". Művei az amerikai társadalom és a kapitalista életmód kritikája által váltak ismertté, valamint a modern dolgozó nő életének realisztikus ábrázolásáért. Ő volt az első amerikai író, aki Nobel-díjat kapott.

 

1954: Megszületett Dieter Bohlen német énekes, dalszerző, producer, a Modern Talking együttes egyik tagja. Legnagyobb sikereit az 1980-as években aratta a Modern Talkin együttessel, amely a német slágerzene hagyományos receptje szerint működött: leegyszerűsített angol szöveg és a Bee Gees által sikerre vitt falsetto énekhang ötvözésével létrehozták a Hamburg Sound hangzást. Az eredmény 5 listavezető kislemez lett. Az együttes feloszlása és újjáalakulása között producerként tevékenykedett, dolgozott Bonnie Tylerrel és a Touché nevű fiúegyüttessel.