Kultúrtörténeti évfordulók Május 2-án

1772: Megszületett Novalis német költő, író, a német romantika képviselője. Fiatalon meghalt, ezért életét Szerb Antal egy "tökéletes romantikus novellához" hasonlította. Legtöbb írása töredékek formájában maradt az utókorra. Lírai alkotásai maradtak ránk egészben, ezek közül a legjelentősebb a Himnuszok az éjszakához, amelyben elhunyt szerelme feletti megrendülését írja le.

 

1886: Megszületett Gottfried Benn német orvos, költő, esszéista. A német avantgárd költészet sokat vitatott, ugyanakkor jelentős és úttörő alakja a kezdetektől fogva szembeszegült az uralkodó társadalmi normákkal. Elutasította az alanyi költő romantikus típusát, életrajza adatait nem tartotta költészete témájának. Megtagadta az irodalom eszményítő funkcióját, és a legradikálisabb változatban nemcsak a formákat rombolta, de mellette kihívóan ábrázolta a rútat, a diszharmonikusat, az élet tabuizált régióit is. 

 

1976: Megszületett Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas színész, énekes, zenei producer. Középiskolás korában kezdett zenélni, majd operett-musical tanszakon végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán. Leginkább musicalekben szerepelt, de játszott filmekben és televíziós műsorokban is. Volt feleségével, Szinetár Dórával számos duettet énekelt, mellette zenei producerként is tevékenykedett: nevéhez fűződik többek között a magyar Rómeó és Júlia CD.