Kultúrtörténeti évfordulók Január 9-én

1890: Megszületett Karel Capek cseh író, az egyik legnagyobb hatású kelet-európai író. Ő használta először a robot szót. Ironikus novellái leginkább Prága jellegzetes alakjait mutatják be, reális ábrázolásban. Könyveit leginkább az érdekességük és az élethű környezetleírásuk miatt ismerik. Részben sci-fi íróként is azonosítják, ő azonban jóval a műfaj önállósodása előtt alkotott. Műveiben számos olyan dolog felbukkan, amelyekre már számítottak a 20. század első felében: atomfegyverek, tömegtermelés, intelligens lények. Műveiben olyan társadalmi katasztrófáktól való félelem is megjelent, mint a diktatúra, az erőszak és a vállalatok korlátlan ereje. Legismertebb munkája a Harc a szalamandrákkal.

 

1894: Megszületett Bárczi Géza Kossuth-díjas nyelvész. A 20. század legkiválóbb magyar nyelvészeinek egyike, a tudós-és tanárképzésének kiváló egyénisége. Előbb a francia, majd a magyar nyelvészet kutatója volt. Foglalkozott a francia-magyar nyelvi kapcsolatokkal, a magyar nyelv francia eredetű jövevényszavaival, nyelvjáráskutatással, magyar nyelvtörténettel és nyelvműveléssel. Tanáregyéniségként is kiemelkedő volt, tanítványai sok tudást, módszert, szemléletet, erkölcsi magatartást, emberi törődést, melegséget kaptak tőle. Támogatta az eszperantó nyelv tanításának bevezetését, ő maga publikált eszperantó verseket, szépprózai írásokat és műfordításokat. Nevét ma általános iskola őrzi Budapest III. kerületében. (jelen sorok írója is ebben az iskolában végezte általános iskolai tanulmányait)

 

1925: Megszületett Lee van Cleef amerikai filmszínész. Olaszországban készült spagettiwesternek tették híressé. Éles szemei miatt vált közismertté, elsősorban negatív főszereplőket formált meg, de alakított pozitív hősöket is. Jelentősebb filmjei: A vadnyugat hőskora, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Oroszlánkölykök

 

1944: Megszületett Jimmy Page angol gitáros, zeneszerző. Pályafutását segédzenészként kezdte, majd megalapította a Led Zeppelint. Játéka hatással volt a legtöbb rockgitárosra az 1970-es évektől napjainkig. Riffjeivel megadta a kezdő lökést a heavy metalnak. A színpadon rátermett előadóként viselkedett, néha bizarr zajokat csalva elő hangszeréből. Határozott dallamérzékével, könnyed stílusával és súlyos riffjeivel a korszak gitárhőse volt. Legismertebb dala a Stairway to Heaven.

 

1954: Megszületett Dés László Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, jazz-zenész, zeneszerző. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékát érzékeny és szubjektív hang, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. Számos magyar film (Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május elseje, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok) és musical (A dzsungel könyve) zenejét szerezte, mellette a Jazz + Az zeneszerzője volt.