Kultúrtörténeti évfordulók Február 25-én

1707: Megszületett Carlo Goldoni itáliai komédiaíró. Szerb Antal az itáliai színpad újjáteremtőjének nevezte. Termékeny komédiaíró volt, mintegy 120 művet tulajdonítanak neki. Vígjátékaiban a népi hagyományokból, a commedia dell' artéból, a rögtönzött színpadi játékokból indult ki. A népi vigjátékot felfrissítette a francia klasszikus vígjáték szellemével. Leghíresebb darabja A hazug.

 

1842: Megszületett Karl May német író, minden idők legtöbb könyvet eladó német írója. Regényhősei sokszor német származásúak voltak és megfeleltek a nemes vadember romantikus ideáljának. Ábrázolásaiban az indiánok többnyire a romlott fehér törvényen kívüliek ártatlan áldozatai. Amerikában játszódó műveiben teremtette meg Winnetou és Old Shatterhand karaktereit. Munkássága nagy sikert aratott Eurüpában, műveit több mint 30 nyelvre fordították le. Számos könyve szolgált filmforgatókönyv alapjául.

 

1883: Megalakul a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság. A társaság a tudomány szolgálatában alakult meg, célja a kezdetektől a heraldika, a diplomatika, a szfragisztika, a genealógia és a magyar nemesi családok történetének kutatása volt. Címeréül II. András király címerét választották. A társaság közlönye volt a Turul. A Rákosi-korszakban betiltották működését, majd 1983-ban alakulhatott újjá. 

 

1943: Megszületett George Harrison brit zeneszerző, zenész, a The Beatles szólógitárosa, a "Csendes Beatle". A Beatlesben Paul McCartney és John Lennon árnyékában kevés dal fűződött a nevéhe. Az együttes feloszlása után szólókarrierbe kezdett. Még a Beatles idején kezdett érdeklődni az indiai zene és a hinduizmus iránt, később ez az érdeklődés zenéjének is szerves részévé vált. Szólóénekesként is sikeres volt, legismertebb dala a My sweet lord.