Kultúrtörténeti évfordulók Március 25-én

1704: Megszületett Faludi Ferenc jezsuita szerzetes, író, költő, műfordító. Prózai műveiben a nemes embert, a nemes asszonyt és a nemes úrfiakat oktatja szerencsés és boldog életre. Ő az első modernebb prózaírónk is, de verseiben jelentősebbet alkotott. Valósággal felfedezi a természetet, és a pásztori költészetnek is nagy mestere. Színes és népies nyelvezete fontos előzménye Csokonai és Fazekas költészetének. Társadalomszemlélete eléggé konzervatív, mintha nem is érzékelné a körülötte kavargó világ problémáit.

 

1795: Megszületett Vásárhelyi Pál vízépítő mérnök. A reformkor legképzettebb magyar vízépítő mérnöke volt, gyakorlati alkotásai mellett számos alapvető tudományos munkával is gazdagította a szakma forrásait, ezekben közölt eljárásait évtizedeken át használták. Gyakorlati munkásságából kiemelkedik a Vaskapu szabályozásának terve, a Széchenyi István nevét viselő al-dunai út megtervezése. Ő dolgozta ki a Tisza szabályozásának tervét is, amelynek végrehajtásában halála miatt már nem tudott részt venni. 

 

1881: Megszületett Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a Zeneakadémia tanára, a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészetes és tudományos tevékenysége az egyetemes kultúra számára korszakalkotó jelentőségű. Stílusának kialakulásában meghatározó szerepe volt a német klasszicizmusnak és romantikának. Kodály Zoltán támogatásával behatóan foglalkozott a magyar népzenével, összehasonlító kutatások végett a szomszéd népek népzenéjét is vizsgálta. A parasztzene megismerésének hatására kompozíciós stílusa is átalakult, amely innentől fogva a népzene stílusjegyeire támaszkodott. Jelentősebb művei: A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Cantata profana

 

1942: Megszületett Aretha Franklin tizenhatszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, az amerikai zene és előadóművészet egyik önmagán is túlmutató jelentőségű művésze. Sokan a gospel-és a blueseredetű soul stílus királynőjének tartják. Stílusát érzelmes, érzéki előadásmód jellemzi. Ő volt az első nő, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. 

 

1957: Megszületett Bächer Iván író, újságíró, publicista. Írásai először az Élet és irodalom, az Új Tükör és a Magyarország hasábjain jelentek meg. Írásaiban folyamatosan visszatérő motívum volt a kispesti Wekerletelepen töltött gyermekkor. A Népszabadság Hétvége rovatának állandó szerzője volt. Szépirodalmi írásai mellett számos publicisztikája is megjelent, melyekben nem titkolta politikai érzelmeit.

 

1962: Megszületett Marcia Cross amerikai színésznő. Színpadon és tévéképernyőn egyaránt játszott karrierje során. Az áttörést a Melrose Place sorozat hozta meg számára, amelyben dr. Kimberly Shaw-t alakította. Kezdetben mellékszereplő volt, majd fokozatosan lépett elő a sorozat legnépszerűbb karakterévé. Nagyobb sikert ért el a Született feleségek című sorozattal, a sorozatban nyújtott alakításáért Emmy-és Golden Glode-díjra jelölték.