Kultúrtörténeti évfordulók Július 7-én

1752: Megszületett Joseph Marie Jacquard francia feltaláló, a szövőszék továbbfejlesztője. Találmányával a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálásával forradalmasította a szövés menetét. A textiliparban napjainkban is jacquard-berendezésnek neveznek minden olyan szerkezetet, amely valamely módon egyedileg vezérel bizonyos szerkezeti elemeket. Munkássága nagy hatást gyakorolt a későbbi korok műszaki fejlesztésére, az automatizálásra.

 

1807: Megszületett Fényes Elek statisztikus, közgazdasági statisztikai és földrajzi író. A magyar honismereti és statisztikai tudomány megalapítójának tekintik. Műveinek többsége napjainkban is forrásértékűnek számít. Legjelentősebb munkája a háromkötetes Magyarország statistikája című műve. Nevét középiskola őrzi Budapesten. 

 

1860: Megszületett Gustav Mahler cseh-osztrák zeneszerző, karmester. Korának egyik legjobb és legismertebb karmestere volt. Hatévesen már zenét tanított és 15 éves volt, amikor a bécsi konzervatóriumba került, Működésének színhelyein mindenhol fellendítette a zenélés színvonalát. A szépség megszállottja volt, romantikus képzeletű művész, akinek műveiben a szuggesztív hatású részek, a hallható boldogságkeresés fogják meg a hallgatót. Hatalmas odaadással érvényesítette a művek lényegét, ugyanezt elvárta zenészeitől és énekeseitől egyaránt.

 

1887: Megszületett Marc Chagall orosz származású francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja. Művészete nem sorolható be a korabeli avantgárd irányzatok egyikébe sem, ennek ellenére nagy hatást gyakorolt a szürrealistákra és az expresszionistákra egyaránt. Emlékképeket, bensőjén átszűrt meseszerű fantáziavilágot, és nem a látható valóságot ábrázolta. Műveiben a szereplő emberek, állatok, tárgyak szimbolikus értelműek. 

 

1893: Megszületett Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij orosz-szovjet költő, drámaíró, az orosz futurizmus egyik megalapítója. Egyik szerzője volt az orosz futurista röpiratnak, a Pofon ütjük a közízlést című szerzeménynek. Ő maga sokoldalú tevékenységet fejtett ki, volt agitátor, újságíró, plakátrajzoló, filmszínész és írt drámákat is. Szemléletének középpontjában a mindennapi élet, a politika és a technika állt. Szembefordult a szimbolizmus zeneiségével, ahhoz képest depoetizálta a verset, keverte a hangnemeket, az esztétikai minőségeket. Elutasította a régi világot, de az újnak a hibáit is szatirikus hévvel gúnyolta. Jellegzetes műfaja az epikus elemeket is tartalmzó hosszúvers-forma, a poéma. 

 

1899: Megszületett George Cukor Oscar-díjas amerikai filmrendező. Színházi segédrendezőként kezdett el dolgozni, majd nemsokára önállóan dolgozott a Broadway-n. A hangosfilm megjelenésével került Hollywoodba, ahol előszeretettel filmesített meg színdarabokat. Jelentősebb filmjei: Rómeó és Júlia, Gázláng, My fair lady.

 

1940: Megszületett Ringo Starr brit zenész, a Beatles együttes egykori tagja. Előadását egyenletes, megbízható dobjáték és újító jellegű szólók jellemzik. Egyszerű személyisége révén jól kijött a Beatles többi tagjával. Dobstílusa fontos szerepet játszott az együttes zenéjében. Az együttesben keveset énekelt, Az együttes feloszlása után szólókarrierbe kezdett, amely kevésbé volt sikeres.