Kultúrtörténeti évfordulók Május 19-én

1762: Megszületett Johann Gottlieb Fichte német filozófus, a német idealizmus megalapítója és egyik legfontosabb képviselője. A filozófiát tudománytannak nevezte, feladatának pedig azt tekintette, hogy olyan alaptételeket állítson fel, amelyekből minden tudás megalapozható, de amelyeket már nem lehet megalapozni. Az teljes tudománytan alapvetése című munkájában meghatározta a három legfőbb alaptételt: tézis, antitézis, szintézis. 

 

1871: Megszületett Ligeti Miklós szobrász, a 19-20. század fordulójának egyik legjelesebb impresszionista szobrásza. Munkásságára Rodin művészete volt nagy hatással, a századforduló környékén impresszionista jellegű alkotásokkal jelentkezett, márványba faragott vagy bronzba öntött aktkompozícióit és portréit formagazdagság, s a sejtelmes fényhatások megjelenítése jellemzi. Nagy szerepe volt az épületdíszítő szobrászatban, ezek a munkái többek között a Parlamentben és a Gresham-palotában láthatóak. Leghíresebb szabadtéri szobra a Városligetben található Anonymus-szobor.

 

1893: Megszületett Bajor Gizi Kossuth-díjas színművésznő, Kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Rendkívül széles skálájú művésznő volt, klasszikus és modern műben, drámában, vígjátékban és bohózatban is páratlan alakítást nyújtott. Gondosan kidolgozta szerepeit. Egyedülálló beszédtechnikával, mimikai készséggel, humorral és átváltozó képességgel képes volt a legellentétesebb figurákat megteremteni. Igazi sikereit a színpadon érte el, de szerepelt filmekben és rendezett is.

 

1896: Megszületett Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész. A két világháború között Hamvas Bélával és Kodolányi Jánossal közösen alkották a nagy szellemi triumvirátust. Írt verseket, elbeszéléseket, műfordításokkal is foglalkozott, munkásságának gerincét azonban irodalom-és művelődéstörténeti esszéi és tanulmányai alkotják. Legjelentősebb műve a Szíria oszlopai volt, amely több mint hétezer gépelt oldalból állt és az "emberi művelődés történetének új koncepciójá"-nak nevezte.

 

1958: Megszületett Bubik István Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játéksítlus jellemzte alakításait. A magyar és a világirodalom hősszerepeit és rockoperák főszerepeit egyaránt eljátszotta. Számos nagy sikerű filmben szerepelt (A napfény íze, Hídember), kedvelt szinkronszínész volt, ő kölcsönözte hangját többek között Tom Hansknek a Forrest Gumpban és Sylvester Stallone-nak a Rockyban. Autóbalesetben vesztette életét, halála után Esztergomban utcát neveztek el róla.