Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 13-án

1884: Megszületett Mattis Teutsch János erdélyi magyar festő, szobrász, grafikus. Az avantgárd művészetek európai rangú mestere volt, aki gazdag életművében az expresszionizmus, a kubizmus és az absztrakt művészet irányzataiban alkotott főleg. Idős korában művészetszervezéssel is foglalkozott, monumentális freskóterveket készített és szürrealisztikus, allegorikus kompozíciós képeket festett.

 

1899: Megszületett Alfred Hitchcock angol filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Filmjei gyakran olyan mindennapi embereket ábrázolnak, akiket az általuk befolyásolhatatlan vagy érthetetlen körülmények ragadnak el, gyakori témája az ember, aki kisebb dolgokban bűnös. Filmjei a félelem és a fantázia keverékén nyugszanak, és jellegzetes humorral vannak fűszerezve. Filmjeinek egy másik jellegzetessége, hogy egy-egy kisebb szerepben ő is feltűnik bennük. 

 

1921: Megszületett Sarkadi Imre Kossuth-és háromszoros József Attila-díjas író. Újságíróként kezdte karrierjét, majd elbeszéléseivel, drámáival és kisregényeivel írta be a nevét az irodalomtörténetbe. Kezdetben az egzisztencializmussal rokonítható elbeszéléseket írt, később a szocialista fordulat írója lett, főként a falusi változásokat ragadta meg szociografikus munkáiban. Hőseiben többre vágyó nyugtalanság vibrál, személyiségük teljesebb megvalósítását keresik, de pont a munka válik tartalmatlanná számukra, amely tragédiákat okoz. Legjelentősebb művei A gyáva és az Oszlopos Simeon.

 

1942: Megszületett Hunyady György pszichológus, szociálpszichológus, egyetemi tanár. Kezdetben a szociálpszichológia főbb kérdéseivel foglalkozott, majd a sztereotípiák kérdését kutatta. Külön foglalkozott a szociálpszichológia történetével, melyből könyvsorozatot is szerkesztett. Másik jelentős témája a gazdaságpszichológia kiterjedt megjelenítése és alkalmazása.

 

1997: Elindul a South Park című amerikai animációs vígjátéksorozat. A sorozat négy alsótagozatos fiú és családtagjaik, valamint a többi városi lakos szürreális kalandjait mutatja be, akik a coloradói South Park kisvárosban élnek. A felnőtt nézőknek szánt műsor elsősorban szatirikus és trágár hangvételéről, illetve a napi események, valamint a popkultúra és az amerikai közélet szereplőinek gyakori kifigurázásáról vált hírdedtté. A sorozat hatalmas sikert aratott és szémos díjat, többek között öt Emmy-díjat nyert.