Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 7-én

1598: Megszületett Georg Stiernhielm svéd író, költő, jogász, nyelvész, matematikus, birodalmi antikvárius, a "svéd költészet atyja". Leghíresebb költeménye a Herkules című hexameteres vers, amely tökéletes példája a reneszánsz klasszicizmusnak, a humanizmus szellemével átitatott erényről és becsületről szóló prédikáció. Foglalkozott nyelvészeti, filozófiai és történeti kérdésekkel, azonosnak tekintette a gót nyelvet az ónorvéggal, amelyet minden más földi nyelv szülőanyjának tartott. Elsők között kezdte el igazolni a finnugor nyelvrokonságot.

 

1825: Megszületett Kondor Gusztáv csillagász, geodéta, matematikus. Elsősorban az égi mechanika, az égitestek mozgásának tanulmányozása vonzotta érdeklődését. Foglalkozott még az időmérés, a földrajzi helymeghatározás és a fokmérés kérdéskörével. Behatóan tanulmányozta a Naprendszer bolygóinak együttállásait és egyes üstökösök pályadinamikai sajátosságait. Matematikában elsősorban az algebra és a geometria foglalkoztatta. Cikkei főleg a Természettudományi Közlönyben jelentek meg, és szerkesztette a MTA Almanach csillagászati naptármellékletét.

 

1903: Megszületett Louis Leakey kenyai régész, antropológus, természettudós. Munkája jelentősen hozzájárult az emberiség múltjáról, származásáról és fejlődéstörténetéről szerzett ismeretek alapvető átalakulásához. Az ősembertani kutatások módszereinek fő kidolgozója volt. Legfontosabb tudományos műve a Homo habilis leleteinek felfedezése volt. Támogatta Darwin fejlődéselméletét, munkájával igyekezett bizonyítani, hogy az ember Afrikából származik. Fontos szerepet játszott az Afrika kutatására létrehozott szervezetek létrehozásában és a természetvédelemben. 

 

 

1911: Megszületett Bibó István posztumusz Széchenyi-díjas jogász, egyetemi tanár, könyvtáros, politikai fogoly, államminiszter. Érdeklődött a jogelmélet, a közigazgatás, az államelmélet és a politikatörténet iránt, különösen a jog kényszerrel és hatalommal való összefüggése, a nemzetközi szankciók, a nemzetközi jogerő és a nemzetközi bíráskodás problémája, az államhatalmak elválasztásának elmélete, a közép-és kelet-európai politikai fejlődés torzulásai foglalkoztatták. A Kádár-rendszerrel szembeni csendes távolságtartása és tudományos munkássága a rendszerrel szembeni ellenzék példaképévé emelte. Nevét napjainkban az ELTE jogi karán szakkollégium, Kiskunhalason és Hévízen gimnázium a szabolcs-szatmár-bereg megyei Őrben általános iskola őrzi.

 

1960: Megszületett David Duchovny kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész. Az iskolai és az egyetemi színjátszórkörben ismerkedett meg a színészettel. Filmes karrierjét kisebb szerepekkel kezdte, majd az ismeretséget az X-Akták sorozat hozta meg számára, amelyben Fox Mulder FBI-ügynök karakterét személyesíti meg. Szerepelt még a Ruby - A Kennedy-gyilkosság másik arca, az Istent játszva, az Evolúció című filmekben és a Kaliforgia című sorozatban.