Kultúrtörténeti évfordulók Február 27-én

1861: Megszületett Rudolf Steiner osztrák polihisztor, filozófus, a Waldorf-pedagógia atyja, az antropofózia megalkotója. Sajátos filozófiája volt, ebből eredeztette pedagógiáját. Szerinte a felnövekvő generációnak szüksége van arra, hogy a demokratizmust már az iskolában megismerje. A gyermek fejlődését négy szakaszra osztotta, hangsúlyozta, hogy figyelembe kell venni a gyermek egyéniségét, a gyermek korának megfelelő tevékenységet kell kialakítani. 

 

1902: Megszületett John Steinbeck Pulitzer-és irodalmi Nobel-díjas amerikai író. Írásaira a realizmus stílusa a legjellemzőbb. Széles érdeklődési körében helyet kapott a politika, a pszichológia, a történelem, a jazz és a mitológia. Műveinek sajátossága az egyszerű, de kifejező nyelveze. Képzelete ugyanolyan, mint a természeté: úgy írja le a dolgokat, ahogyan azok valójában megtörténnek. Összesen 25 könyvet írt, legismertebb közülük az Egerek és emberek.

 

1911: Megszületett Kazal László színész, énekes, dalszerző, komikus, Érdemes művész. Népszerű komikus volt, remekül énekelt, s a harsány humort éppoly biztonsággal és tehetséggel művelte, mint a komolyabb jellemábrázoló feladatokat. Számos vígjáték főszerepét játszotta el, mellette megpróbálkozott a rendezéssel is és számos tévéműsorban szerepelt.

 

1917: Megszületett Devecseri Gábor költő, író, műfordító, klasszika-filológus. Csodagyerekként indult, 16 évesen jelent meg első társszerzős, 19 évesen pedig első saját verseskötete. A magyar irodalomtörténet leginkább műfordítóként tartja számon. Ő az fordításában olvashatjuk magyarul az európai ókor klasszikusainak nagy részét, például az Iliászt és az Odüsszeiát. 

 

1932: Megszületett Elizabeth Taylor többszörös Oscar-és Golden Globe-díjas angol-amerikai színésznő. Pályafutását gyermekszínészként kezdte, majd zökkenőmentesen sikerült átváltania felnőtt szerepekre. Sokak számára ő testesítette meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag. amelyhez viharos magánélet és kisebb sztárallűrök párosultak. Fénykorában a világ legszebb asszonyaként emlegették.