Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 30-án

1791: Bécsben bemutatják Mozart Varázsfuvola című operáját. A mű szövegkönyvét Emanuel Schikaneder írta. A kétfelvonásos mű valójában egyszerre nagyopera, vígopera és daljáték. A Varázsfuvola valójában Mozart egyik leggakrabban előadott műve, egyben az utolsó operája. A 20. században filmes feldolgozása is készült, először 1974-ben Ingmar Bergman, majd 2006-ban Kenneth Branagh vitte filmre. 

 

1847: Megszületett Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő. Svájban végezte orvosi tanulmányait, Magyarországon csak 1895 után, a nők egyetemi tanulmányainak engedélyezése után honosították diplomáját. Tudományos érdeklődése a gyermeknevelésre, a nők és gyermekek egészségvédelmére, a nők ipari foglalkoztatásának kérdéseire, a nők képzésére összpontosult. Lelkes kezdeményezője volt a leánygimnáziumok szervezésének, a nők szellemi képzésének. Az Országos Nőképző Egyesületben hat évig tanította a betegápolást, a gyermekgondozást, a gyermekvédelmet, a ragályos betegségek ismereteit. 

 

1859: Megszületett Benedek Elek író, országgyűlési képviselő, "a nagy mesemondó", Benedek Marcell irodalomtörténész édesapja A magyar gyermekirodalom egyik megteremtőjeként tartják számon. Ifjúsági művei mellett írt verseket, színdarabokat, leányregényeket, törtémelmi és irodalomtörténeti műveket is. Számos gyermeklap szerkesztésében köreműködött, többek között az első irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklap, az Én újságomnak és a Jó pajtásnak. Ifjúsági könyvsorozatot is szerkesztett Kis könyvtár, majd B. E. kis könyvtára címmel. Trianon után egyik szervezője volt az erdélyi magyar irodalmi életnek, és szerkesztette a Cimbora című ifjúsági lapot. 

 

1865: Megszületett Grósz Emil orvos, szemész. A magyarországi szemészet jelentős alakja, több szembetegség leírása és gyógykezelésének kidolgozása fűződik a nevéhez. Szemműtéteivel nemzetközi hírnévre tett szert, az öregkori hályog gyógymódjának egyik első kidolgozója volt. Vezető szerepet töltött be a trachoma elleni küzdelem megszervezésében. Mintegy 30 évig volt a Budapesti Tudományegyetem I. számú szemklinikájának igazgatója, szerkesztője volt az Orvosi Hetilap Szemészet című mellékletének és Hoór Károllyal közösen készítették el a szemészet háromkötetes kézikönyvét.

 

1960: Amerikában bemutatják a Flintstone család című rajzfilmet, amely az első főműsoridőben adott rajzfilm volt. A sorozatot William Hanna és Joseph Barbera készítette és egy őskori család kalandjait mutatja be. A rajzfilmsorozatot már az 1960-as években adták Magyarországon, a Romhányi József által készített magyar szinkron végig rímekbe szedett nyelvi játékaival jobban sikerült, mint a sorozat eredeti angol szövege. A sorozatból később két élőszereplős  mozifilm is készült