Kultúrtörténeti évfordulók Július 9-én

1906: Megszületett Bálint György író, kritikus, műfordító. Versekkel indult, tárcákat, jegyzeteket is írt, angolból fordított. Legjelentősebb a kritikusi munkássága. A humanizmus, a polgári és demokratikus értékek egyik legjelentősebb őrzője és képviselője volt. Rendkívül tömören, lényeglátóan foglalmazott, s általában felismerte az esztétikai értéket, s méltatta akkor is, ha a szerzővel sok mindenben nem értett egyet. 

 

1938: Megszületett Brian Dennehy Golden Globe-díjas amerikai színész. Számos ismert filmben alakított emlékezetes karakterszerepeke az 1980-as és az 1990-es években. Az áttörést a Rambo című film negatív figurája hozta meg számára, majd szerepelt westernben, vígjátékban és akciófilmekben, de számos tévésorozatban is feltűnt.

 

1947: Megszületett Pelsőczy László színművész. Repertoárjában szerepelnek musicalek, operettek, tragédiák, vígjátékok, valamint önálló estek egy gyermekelőadások. Legismertebb szerepe az István a király című rockopera címszerepe volt, amelyet eljátszhatott a Királydombon, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és filmen is. A szerep kihatással volt további pályafutására. 

 

1948: Megszületett Szögi László történész, levéltáros, könyvtáros, a budapesti Egyetemi Könyvtár főigazgatója (1995-2013). Kutatóként a magyar felsőoktatási 19. századi történetével, a magyar diákok külföldi egyetemjárásával, történeti földrajzzal és az egyházigazgatás történetével foglalkozik. Igazgatósága elején kezdődött meg az Egyetemi Könyvtárban az integrált számítógépes könyvtári rendszer használata, megkezdődött a régi könyvek számítógépes feldolgozása.

 

1956: Megszületett Tom Hanks kétszeres Oscar-és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író, filmrendező. Pályafutása során számos népszerű és elismert filmben szerepelt, egyaránt sikeresen formál meg szépfiúkat és bérgyilkosokat. Jelentősebb filmjei: Magas barna férfi felemás cipőben, Segítség, felnőttem, Egyik kopó, másik eb, Micsoda csapat, A szerelem hullámhosszán, Philadelphia - Az érinthetetlen, Forrest Gump, Apollo 13, Ryan közlegény megmentése, A szerelem hálójában, Számkivetett, Kapj el, ha tudsz, A da Vinci-kód, Felhőatlasz.