Kultúrtörténeti évfordulók Július 28-án

1885: Megszületett Sándor Erzsi opera-énekesnő (szoprán), az első magyar császári és királyi kamaraénekesnő. Még főiskolás korában szerződtette az Operaház, ahol a Lakmé című operában mutatkozott be. Világviszonylatban is az egyik legjobb kolotúraszopránként tartották számon, nagy sikerrel lépett fel számos külföldi operaházban. Leginkább operákban nyújtott emlékezetes alakításokat, de oratórium-énekesnőként is elismert volt. Tökéletesen képzett hangja, fölényes virtuozitása, nagy vivőerejű, kiegyenlített szopránja a magyar operajátszás legjelentősebb alakjainak sorába emelte.

 

1889: Megszületett Nyírő József erdélyi magyar író, politikus. Művei elsősorban erdélyi témákkal foglalkoznak. Jellemző rájuk a játékos fordulatok, ízes tájnyelvi elemek, szólásmondások együttes jelenléte. Nyíltan felvállalta antiszemita nézeteit és németbarátságát, tagja volt a nyilas parlamentnek is. Ezen tevékenysége miatt napjainkban is számos vita tárgya munkássága.

 

1902: Megszületett Karl Popper osztrák származású angol filozófus. Fő eredményeket a tudományfilozófia, az ismeretelmélet és a politikai filozófia területén ért el. A 20. század legbefolyásosabb filozófusainak egyike. A legismertebb a tudomány induktív felfogásának kritikájáért, e helyett a cáfolást tette meg a tudományokat és az áltudományokat elválasztó kritériumnak. A politikafilozófia területén a liberális demokrácia, a nyílt társadalom híve és a kommunizmus bizonyos mértékű bírálója volt.