Kultúrtörténeti évfordulók Április 22-én

1724: Megszületett Immanuel Kant német filozófus, a német idalizmus megteremtője. Nevéhez fűződik a kategorikus imperativusz megalkotása, a filozófiai kopernikuszi fordulat, a transzcendentális idealizmus. Filozófiájában az érzékiséget és az értelmet próbálta közös nevező alá vonni. A filozófia problémáit három kérdésben foglalta össze: Mit lehet tudnom? Mit kell tennem? Mit szabad remélnem? A fenti három kérdés lényegében egyre keresi a választ: Mi az ember? A válaszokat keresve kritika alá veti az emberi lélek három nagy képességét: az elméleti megismerőképességet, a gyakorlati megismerőképességet és az ítéleterő képességét. Ezeket három nagy műben fejtette ki: A tiszta ész kritikája, A gyakorlati ész kritikája, Az ítéleterő kritikája. 

 

1876: Megszületett Bárány Róbert magyar származású Nobel-díjas osztrák orvos, egyetemi tanár. Fülészként gyakran végzett fülöblítést betegeinél, és felfigyelt arra, hogy sokan szédülnek közben. Rájött, hogy a szédülés az öblítő folyadék hőmérsékletétől függ, ugyanis a belső fül járataiban keringő nyirokfolyadék hideg, illetve meleg hatáásra más és más ívjáratokba áramlik, ez pedig szédülést vált ki. A szédülés a testhelyzetról való tájékozás zavara miatt következik be, ezt jelzi a szemgolyók rezgése is. Későbbiekben ezt a jelenséget nevezték el Bárány-féle kalorikus reakciónak.

 

1899: Megszületett Vladimir Nabokov orosz származású amerikai író, fordító, kritikus, lepkész. Regények, kisregények, versek, színdarabok, fordítások előadások találhatóak életművében, melyeket oroszul és angolul írt. Műveiben a modernizmus és a posztmodernizmus irányzatait követte. Írásaira jellemző az összetett cselekmény, a szokszor tekervényes szójáték és a betűrím. Legismertebb munkája a Lolita. Rovartani kutatóként is ismert volt.

 

1937: Megszületett Jack Nicholson háromszoros Oscar-és hétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. T9bb tévésorozatban szerepelt, majd a filmszerepek következtek. Nem tanult színészetet, ennek ellenére Hollywood egyik legsikeresebb művészének mondhatja magát, drámában, vígjátékban és thrillerben egyaránt megállja a halyét. 

 

1985: Megszületett Leiner Laura írónő. 18 éves kora óta aktív, regényeinek saját korosztálya a célcsoportja, ennek megfelelően annak szemszögéből íródtak. Történetvezetése és hangneme mentes a túlzottan drámai, szürreális elemektől, párbeszédei életszerűek, a cselekmény alaposan kidolgozott. Ismeretségét és népszerűségét a Szent Johanna Gimi című könyvsorozat hozta meg számára.