Kultúrtörténeti évfordulók Július 16-án

1782: A bécsi Burgtheaterben bemutatják Mozart Szöktetés a szerájból című háromfelvonásos daljátékát. A regényes játék zenéjét egyenesen II. József császár kérésére írta meg Mozart. A szövegkönyvet Gottlob Stephanie írta. A véletlen folytán a mű női főszereplőjét is Constanzának hívták, mint Mozart későbbi feleségét. A dalműnek voltak csodálói és irigyei, de összességében hatalmas sikert aratott és a korszak szakértői is meghajoltak Mozart előtt.

 

1843: Megszületett Fodor József orvos, egyetemi tanár, a higiénia egyik legelismertebb magyar művelője, "közegészségünk első apostola". Elsőként bizonyította a víz tifuszt terjesztő szerepét, s indította meg hazánkban a bakteriológiai kutatásokat. Pesten az orvoskaron megszervezte és irányította a közegészségtan egyetemi oktatását. Markusovszky Lajossal közösen alapítói voltak az Országos Közegészségügyi Intézetnek. Szerkesztője volt a Természettudományi Közlönynek és vezettek a folyóirat Egészségtan rovatát, és szerkesztője volt az Orvosi Hetilap Közegészségügyi és törvényszéki orvostan című szakmellékletének. 

 

1911: Megszületett Ginger Rogers Oscar-díjas amerikai színésznő. Már 14 évesen táncosként szerepelt, nemsokára a Broadway-en lépett fel, utána filmek következtek. Legendás párost alakított Fred Astaire-rel (Ginger és Fred), akivel 9 filmben játszottak együtt. A táncosfilmek mellett könnyed filmvígjátékokban is szerepelt, de megfordult tévésorozatokban is. 

 

1918: Megszületett Szilágyi János György Kossuth-díjas ókorkutató, művészettörténész, címzetes egyetemi tanár. Kutatási területe kiterjedt az ókori görög és római irodalomra, az antik művészettörténetre, a vallástörténetre és az etruszk kultúrára. Mintegy negyven évig volt vezetője a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének. 

 

1931: Megszületett Toró Tibor romániai magyar fizikus. A részecskék közötti alapvető kölcsönhatások geometriai leképezésével és a mértékelmélet különböző kérdéseivel foglalkozott. Előszeretettel foglalkozott tudományfilozófiával és tudománytörténettel, főleg a fizikatudomány és a fizikai Nobel-díj 20. századi mútljával. Kiemelkedő jelentőségűek Bolyai János életművével kapcsolatos kutatásai.