Kultúrtörténeti évfordulók Január 31-én

1797: Megszületett Franz Schubert osztrák zeneszerző. Rövid élete ellenére több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot írt. A dallamok és a líricizmus iránti természetes érzékenységével a 19. század legtehetségesebb zeneszerzői közé tartozik. Sokan őt tartják a bécsi klasszicizmus utolsó mesterének, illetve az első romantikus zeneszerzőnek. Liszt Ferenc a valaha élt legköltőibb zenésznek nevezte.

 

1804: Megszületett Bajza József költő, színigazgató, kritikus. Az egyetemen Toldy Ferenc fedezte fel benne a tehetséges költőt és beajánlotta Kisfaludy Károlynak. Költőként indult, de kritikusként alkotott maradandót. Irodalmi és színikritikáival sokat tett a modern irodalmi élet viszonyainak tisztázásáért, emellett megteremtette a kemény, polemikus hangulatú bírálatot. Igazgatója volt a Pesti Magyar Színháznak, melynek kidolgozta működési szabályzatát.

 

1902: Megszületett Jávor Pál színművész, minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucatfilmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Később ismerték fel drámai tehetségét, mély jellemábrázoló képességét, az elismerésért meg kellett küzdenie. Több mint 70 filmben játszott. Rengeteg filmdalt, filmslágert énekelt. Vele végződött a magyar némafilmgyártás és vele kezdődött a magyar hangosfilm története. Legendás partnere volt Karády Katalin, akivel 7 filmben játszottak együtt. 

 

1923: Megszületett Norman Mailer amerikai író. Termékeny és sokrétű író volt: a regényein túl verseket, színdarabokat, esszéket és forgatókönyveket írt. Munkái között sok a politikai jellegű írás. Műveiben keveredik az önéletrajz, a társadalomkritika, a történelem, a fikció és a költészet. Legismertebb regénye a Meztelenek és holtak.

 

1924: Megszületett John Lukacs Széchenyi-díjas magyar születésű amerikai történész. Legfontosabb kutatási területe a második világháború, kedvenc műfaja a közérthető, de magas nyelvi és szakmai színvonalon álló esszé. Munkái között számos történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszé is található. Jelentősebb munkái: Az Egyesült Államok 20. századi története, Budapest 1900, A XX. század és az újkor vége, Az európai világháború, 1945: a nulla év, A történelmi Hitler, Egy eredendő bűnös vallomásai

 

1964: A Magyar Televízióban elindul a Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsor. A műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, mely a nyugati világ tudományos eredményeit, újdonságait ismertette. A műsort az adott tudománnyal foglalkozó kutatók szerkesztették, közöttük található oldalunk egyik követője, Babinszki Edit is. 1976-tól az első műsorok között volt, amely színes technikára váltott. 2009-ig egészen 1500 adás 40.000-nél több percét őrizte az MTV archívuma. A műsorvezető mintegy 30 évig a műsorral szinte egybeforró Kudlik Júlia volt