Kultúrtörténeti évfordulók November 20-án

1858: Megszületett Selma Lagerlöf Nobel-díjas svéd írónő. Az újromantika és az impresszionizmus képviselője, az első nő, aki irodalmi Nobel-díjban részesült. Műveire jellemző a misztikum keveredése a valósággal, meseszerű elemek megjelenése realista környezetben. Legnagyobb sikerét a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországban című gyerekkönyvével érte el.

 

1889: Megszületett Edwin Hubble amerikai csillagász. Felfedezte a kozmikus vöröseltolódást és megállapította, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. A modern idők egyik vezető csillagásza volt, ő rakta le a fizikai kozmológia alapjait. Később róla nevezték el a Hubble űrtávcsövet.

 

1937: Megszületett Koós János énekes, humorista, színművész. Első nagyobb sikereit táncdalfesztiválokon aratta, mellette színészként is tevékenykedett. Később Hofi Gézával és Kovács Katival közösen először képviselték a zenei paródia műfaját. A rendszerváltás után főleg mulatós nótákat énekelt, mellette számos műsort vezetett.