Kultúrtörténeti évfordulók December 14-én

1503: Megszületett Nostradamus francia orvos, csillagász-asztrológus, misztikus jós, a francia reneszánsz neves alakja, IX. Károly udvari orvosa. Kortársai körében pestisdoktorként és látnokként egyaránt ismert volt, utóbbi tevékenysége alapozta meg napjainkban is tartó ismeretségét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatait A próféciák című művében hozta nyilvánsosságra, amelyekből sok teljesült is. 

 

1830: Megszületett Madarász Viktor festő, a legnagyobb magyar történeti festők egyike, a hazai romantika egyik legjelentősebb alkotója. A korszak egyik legerősebb, legönállóbb tehetsége, technikájával és színgazdagságával később csak Munkácsy Mihály tudott versenyre kelni. Legismertebb műve a Hunyadi László siratása.

 

1900: Megszületett a kvantummechanika. A német Max Plank a berlini Fizikai Társaság előtt kimutatta, hogy a testek lökésszerűen, adagokban, vagyis kvantumokban bocsátják ki a sugarakat. Ezzel megszületett a modern fizika alapja, a kvantumelmélet. A svájci Albert Einstein ezt azzal egészítette ki, hogy a fényt olyan részecskék (fotonok) együtteseként kell elképzelni, amelyeket az atomon belüli változások hoznak létre. Cambridge-ben William Thompson és Ernest Rutherford bebizonyították, hogy az atom nem tekinthető az anyag szilárd és változatlan alapegységének, hanem maga is kisebb részecskékből, atommagból és elektronokból áll. A kvantumelmélet és az atomszerkezet új felfogásának összekapcsolásával a dán Niels Bohr kísérletezett, majd rájött az egyszerűbb atomok energiaszintjének kiszámíthatóságára. A Newton és utódai által felvázolt világkép, amely arra a feltevésre épült, hogy az anyag atomokból, a sugárzás pedig hullámokból áll, egyre inkább elveszítette magyarázóerejét.

 

1947: Megszületett Zalatnay Sarolta énekesnő. Táncdalfesztiválokon aratott sikereket, majd megalakította a Cini és a Tinik nevű formációt. Később szólókarrierbe kezdett. Külsejével divatot teremtett, meghatározó egyénisége lett a korabeli tinédzser lányoknak. Ő volt az első magyar énekesnő, aki miniszoknyát, combközépig érő csizmát és jellegzetes frufrus fizurát hordott. Emellett számos sláger fűződik a nevéhez az 1960-as és 1970-es évekből.

 

1954: Megszületett Závada Pál József Attila-és Kossuth-díjas író, szerkesztő, szociológus, a kortárs magyar irodalom egyik oszlopos tagja. Karrierjét szociológusként kezdte, majd különböző folyóiratoknál volt szerkesztő. Első jelentős munkája a Kulákprés című szociográfia volt. Legjelentősebb könyve a Jadviga párnája, amelyből film is készült.