Kultúrtörténeti évfordulók Október 9-én

1849: Megszületett Jekelfalussy József statisztikus, közgazdász, az Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal igazgatója (1892-1901). Pályája kezdetén főleg a népszámlálás módszertani problémáival és a demográfiai adatok társadalomstatisztikai kérdéseivel foglalkozott. Nevéhez fűződik a részletesebb adatok felvételét lehetővé tevő adatlapos gyűjtés bevezetése, az első országos cigányösszeírás megszervezése, a bűnügyi statisztika korszerű módszertanának megteremtése, valamint több helységnévtár és címtár összeállítása. Később gazdaságstatisztikával is foglalkozott. Igazgatósága alatt magas színvonalra emelte az általa vezetett hivatal munkáját. Többek között létrehozta a kormányjelentés intézményét, és az ő irányításával épült fel a hivatal által napjainkban is használt főépület a budai Keleti Károly utcában.

 

1907: Megszületett Jacques Tati orosz származású francia filmrendező, színész. Legtöbb filmjének főszereplője, a saját maga alakította nyakigláb Hulot úr, a modern világhoz adoptálódni képtelen, mindig barátságos és segítőkész, ám a szociális érintkezésben esetlen, örök kívülálló figurája. Filmjeiben mindig a képi világon van a hangsúly, a hangok legtöbbször zajok, tömegmorajok, a beszéd ritkán játszik fontos szerepet. A mindennapi élethelyzetek finom eltúlzásával, kiemelésével megalkotott, nemritkán visszatérő poénjai mindig rendkívül finoman jelennek meg. 

 

1940: Megszületett John Lennon angol énekes, zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, a The Beatles gitárosa. Az 1960-as évek folyamán Paul McCartney-val való együttműködése komoly hatást gyakorolt a rockzene fejlődésére, a komolyabb és politikai üzenetet hordozó irányba terelve azt. Dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel. Zenéje vegyesen volt vidám és komor. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg. McCartney-val közösen meghonosították az elektronikus effekteket a rockzenében, lehetővé téve számos zenei stílus későbbi kialakulását. Zenei karrierje mellett békeaktivista, színész, író és festőművész is volt.