Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 12-én

1793: Megszületett Kiss Károly katonatiszt, hadtudós, hadtörténész. Katonatisztként részt vett a napóleoni háborúk több ütközetében, majd fontos szerepet vállalt az 1848-49-es szabadságharcban, mint a nemzetőrség megszervezésével megbízott főtiszt. Hadtörténészként behatóan tanulmányozta Hunyadi János hadjáratait, a korszak számos csatáját elemezte hadászati szempontból. Foglalkozott még 18-19. századi hadtörténettel is. Munkásságával jelentősen hozzájárult a magyar katonai műnyelv megteremtéséhez, nevéhez fűződik az első magyar nyelvű hadtudományi szakszótár szerkesztése.

 

1887: Megszületett Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus, a kvantummechanika egyik atyja. Kiemelkedő munkát végzett a statisztikus fizikában, a kvantumelméletben, a relativitáselméletben és a biofizikában. Werner Heisenberggel közösen elektromágneses hullámok természetét és az atom szerkezetét kutatták. 1925-ben bemutatott elméletük magyarázatot adott az atomot alkotó részecskék szerkezetére és a bennük végbemenő folyamatok természetére. Az új módszerrel a legbonyolultabb atomok és molekulák energiáját is meg lehetett határozni.


 

1912: Megszületett Pálos Ádám László orvos, belgyógyász, hematológus. A magyarországi hematológiai kutatások jelentős alakja, számottevő eredményeket ért el a véralvadás folyamatának feltárása, valamint a trombózis és az embólia kóroktana és belgyógyászati kezelése terén. Tanulmányozta a véralvadási rendellenességeket, vizsgálta a trombózisra való hajlam és a pajzsmirigyműködés, illetve a szervezet oxigénháztartása, a szövetek elégtelen oxigénellátása közötti összefüggéseket. Gyógyszeres véralvadás-gyorsító terápiákat dolgozott ki a gyomor-és nyombélfekény vérzéscsillapítására.