Kultúrtörténeti évfordulók Október 23-án

 1837: Megszületett Kaposi Mór orvos, bőrgyógyász, egyetemi tanár. Klinikai feladatát abban látta, hogy először az élő organizmust kell megismerni megfigyelés útján, és csak azután jöhet a teória, a magyarázat a kóros folyamatokkal kapcsolatban. A különböző kórformákat közös alapokra helyezte, igyekezett az egyes betegségeket közös vonásaik alapján összekapcsolni. Pályája során 156 tanulmányával nagy irodalmi munkásságot fejtett ki, Vizsgálta többek között a diabéteszes bőrelváltozásokat és az aleppói fekélyt. Elsőként írta le az ismeretlen eredetű multiplex pigmentált szarkóma nevű kórképet, amelyet az utókor később róla nevezett el Kaposi-szarkómának. 

 

1894: Budapesten a mai Nagykörúton megnyílik a New York Kávéház. Az eklektikus stílusú palotát Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezte. A kávéházat elsősorban a tehetős vendégek számára tervezték, de csakhamar a főváros legnépszerűbb találkozóhelye lett. Különböző irodalmi és művészi asztaltársaságok alakultak ki, külön asztala volt a Pesti Naplónak, a Nyugatnak és a MIÉNK-nek, de itt komponálta darabjait Kacsóh Pongrác és Huszka Jenő és itt szerkesztette Korda Sándor az első filmes újságot, a Pesti Mozit. 

 

1894: Megszületett Abonyi Géza színész, egyetemi tanár. Férfias megjelenése, széles érzelmi skálájú játéka főleg klasszikus, főként szerelmes és hősszerepekben érvényesült. Egyszerű eszközei, elmélyült emberábrázolása jellemszerepekben, könnyed és vidám figurák megjelenítésekor is hatásos volt. A Színiakadémián drámai gyakorlatot és beszédművelést tanított. Némafilmekben is szerepelt.

 

1922: Megszületett Bálint Ágnes József Attila-díjas írónő, szerkesztő, a magyar gyermek-és ifjúsági műsorkészítés egyik megalapozója. Gyermekkorában kezdett meséket írni. A televíziózás hőskorának egyik meghatározó egyénisége volt, számos meseregény, televíziós mesesorozat és rádiós hangjáték fűződik a nevéhez. Az ő képzelete teremtette többek között az Esti mesét, a Tévé Macit, Mazsolát, Frakkot, Kukorit és Kotkodát, de ő volt a dramaturgja a Magyar népmeséknek és a Vízipók-csodapóknak. 

 

1942: Megszületett Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró, filmrendező. Az amerikai sci-fi irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, de más témában is írt sikeres műveket. Műveiben általában egy progresszív fázisban levő tudományágat mutat be annak ellentmondásain és diemmáin keresztül, egy reális és minden részletéig kidolgozott történetbe ágyazva. Műveinek cselekményei és karakterei kitaláltak, de a történetek logikáját és kiindulópontjait tudományos eredményekre, elméletekre és adatokra alapozza, melyeket az elő-vagy utószóban dokumentál.