Kultúrtörténeti évfordulók Április 30-án

1777: Megszületett Carl Friedrich Gauss német matematikus, természettudós, csillagász, sokan a "matematika fejedelmének" nevezik. A tudomány számos területéhez járult hozzá, például a számelmélethez, az analízishez, a differenciálgeometriához, a geodéziához, a mágnességhez, az asztronómiához és az optikához. 

 

1870: Megszuletett Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista, karmester. Karrierjét színházi hegedűsként kezdte, mellette egy katonazenekarban is játszott. Első zeneszerző próbálkozásai nem jártak sikerrel, egy ideig nem is foglalkozott vele. Első nagy sikere a Bécsi asszonyok című operett volt, míg az igazi elismerést A víg özvegy, a Luxemburg grófja és A cigányszerelem hozta meg számára. A századeleji operett legkiválóbb képviselője volt, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva a bécsi operettet.

 

1883: Megszületett Jaroslav Hasek cseh humorista, szatirikus író. Apró humoros írásokkal kezdte rövid karrierjét. Az irodalomtörténetbe az általa kitalált figurával, Svejkkel, a derék katonával írta be nevét. A szeretetre méltó együgyű figura lényegében a cseh irodalom legismertebb alakja. A regényt halála miatt egy újságíró barátja fejezte be, a későbbiekben sokan folytatták, illetve utánozták teremtményét.

 

1912: Megszületett Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes és KIváló művész. Életművét mintegy 45 színpadi mű (operett, musical, zenés játék), kb. 150 filmzene, számos rádió-és tévéjáték zenéje, és mintegy 6-700 operett-, film-és táncdal jelzi. A könnyűzene egyik legnépszerűbb hazai művelője volt, sokat foglalkoztatott, kedvelt filmkomponista. Muzsikája invenciózus, áradó, lírai szépségekben gazdag. Írt sanzonokat és szimfonikus könnyűzenét is. Nevét napjainkban könnyűzenei alkotótevékenységet elismerő díj őrzi.

 

 

1929: Megszületett Klausjürgen Wussow német színész. Karrierjét színházi színészként kezdte, játszott többek között Berlinben, Kölnben, Münchenben és Frankfurtban. Az 1970-es években kezdett el televíziós sorozatokban szerepelni, legnépszerűbb szerepe Brinkman professzor karaktere volt A klinika, majd a Kórház a pálmák alatt című sorozatokban. 

 

1931: Megszületett Andorka Rudolf Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem rektora (1991-1997). Rendkívül termékeny szerző volt, három évtizedes tudományos munkássága során a szocilógia, a statisztika és a közgazdaságtan területeivel foglalkozott. Nevéhez fűződik az első korszerű magyar nyelvű szociológia tankönyv, amelynek 2006-os frissítését napjainkban is használják.

 

1962: Megszületett Nádas György Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs színész, humorista. Az országos ismeretséget a Markos Györggyel közös produkciójuk hozta meg számára a második Humorfesztiválon. Az általuk képviselt szókimondó, időnként nyers, de finoman kidolgozott humorral óriási sikert arattak. Innentől kezdve rendszeres szereplői voltak a Rádiókabarénak és a szilveszteri műsorokból sem hiányozhattak. A páros később Boncz Gézával egészült ki.