Kultúrtörténeti évfordulók Január 19-én

1736: Megszületett James Watt skót feltaláló, mérnök, a gőzgép fejlesztésével lényegesen hozzájárult az ipari forradalomhoz. Róla nevezték el a teljesítmény mértékegységét az SI rendszerben. A közhiedelemmel ellentétben a gőzgép feltalálása nem az ő nevéhez kötődik, Watt születésekor már Thomas Newcomen gépei működtek. Watt egy új, fontos részegységet talált fel, ez a vízgőz lecsapására szolgáló gőzkondenzátor volt, amellyel a gép hatásfokát növelte meg jelentősen. 

 

1809: Megszületett Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista, szerkesztő, kritikus, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. Leginkább misztikus, hátborzongató történetei alapján ismert, mellette őt tartják a detektívregény feltalálójának is, de alkotott a sci-fi műfajában is. Az első közismert amerikai író volt, aki pusztán az írásból akart megélni. Munkássága az egész világirodalomra hatással volt, olyan tudományokra is hatást gyakorolt, mint a kozmológia és a kriptográfia. Poe és művei a kortárs irodalomban, zenében és filmekben is gyakran felbukkannak.

 

1813: Megszületett Henry Bessemer amerikai mérnök, feltaláló. Apja műhelyében ismerkedett meg a fémekkel, általában minden érdekelte, ami gyártással, technológiával volt kapcsolatos. Munkássága során mintegy 129 szabadalmat jelentett be, főleg a vas-, acél-, üveg-, cukor-és hadiipar területén. Neve leginkább az általa kifejlesztett és elterjesztett acélgyártási eljárásról vált ismertté.

 

1839: Megszületett Paul Cézanne francia festő, a posztimpresszionizmus jeles alakja. Műveinek védjegye a szenvedélyes, elnagyolt ecsetkezelés. Művészetében azokat a geometriai formákat kereste, amelyek szerinte minden természeti forma lényegét alkotják. Munkásságával hatást gyakorolt az expresszionistákra és a kubistákra.

 

1921: Megszületett Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. Epikai, drámai, lírai műveket és esszéket egyaránt írt. Nagy hatással volt rá a francia egzisztencializmus. Szemléletmódjára a nyitottság, a gondolkodás és a magatartás fegyelme jellemző. Felfogása szerint az irodalomnak arról kell szólnia, amiről semmit sem tudunk, a legnagyobb feladat "világosan megírni a homályt"

 

1931: Megszületett Schubert Éva Kossuth-díjas színésznő, rendező, színészpedagógus, Érdemes művész. Humora drámai ereje jellemszerepekben érvényesült. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, gyakran lépett fel irodalmi műsorokban. Szerepelt többek között a József Attila Színházban, a Vígszínházban és a soproni Petőfi Színházban. Tévében legismertebb alakítása a Szomszédok Lillácskájának megformálása volt..

 

1943: Megszületett Janis Joplin amerikai rock-és bluesénekesnő, zeneszerző, szövegíró. Elsősorban erős, a blueszene hatását tükröző hangja, illetve stílusa emlékezetes. Rövid pályafutást tudhatott magának, karrierjét és egészségét tönkretette alkoholizmusa és kábítószer-függősége. 27 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban. Alig 4 éves karrierje alatt négy albumot jelentetett meg, legismertebb slágere a Mercedes-Benz volt.