Kultúrtörténeti évfordulók Március 17-én

1917: Megszületett Marton Endre kétszeres Kossuth-és egyszeres Jászai Mari-díjas rendező, főiskolai tanár, színigazgató. Rendezői munkásságát elmélyült szövegelemzés, a színpadi tér művészi kihasználása, a pontos kidolgozás jellemezte. Átgondolt szereposztással szolgálta a művek színpadi hatásosságát. Elfeledett, fontos magyar klasszikusokat keltett új életre. Sikeresen szólaltatta meg a kortárs magyar szatirikus drámát. Érdeklődéssel fordult a legújabb nyugati dráma értékei felé. 

 

1919: Megszületett Nat King Cole amerikai jazzénekes, zongorista. Klasszikus zenét tanult, majd Chicagóba költözve elsajátította a jazzt. Először egy Broadway-színház szerződtette, majd Los Angelesben klubokban zenélt. Kezdetben együttesben énekelt, majd szólókarrierbe kezdett. Legnagyobb sikereit az 1940-1950-es években aratta. Olyan slágereket énekelt, mint a Sweet Lorraine, a Route 66 és a Mona Lisa. Filmekben is szerepelt

 

1944: Megszületett Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, Érdemes művész, Mészáros Ági lánya, Bodrogi Gyula felesége. Alakításaira a humor jellemző, ezért elsősorban vígjátékokban játszik, emellett számos zenés darabban is sikert aratott. Játszott a József Attila Színházban, a Tháliában és az Arizona Színházban. Tévéből leginkább olyan sorozatokból ismerhetjük, mint a Linda, a Patika és a Szeress most.

 

1949: Megszületett Patrick Duffy amerikai színész. A Dallas című sorozatban vált ismertté, melyben Bobby Ewingként a legnépszerűbb karakternek számított. Ő volt az, akit a sorozatból való kiírása után visszaköveteltek a nézők. Emellett játszott vígjátéksorozatban (Egyről a kettőre), és feltűnt krimikben illetve romantikus filmekben.

 

1951: Megszületett Kurt Russell amerikai színész. Gyermekkorában kezdett filmezni és azóta is feltűnik a vásznon. Különböző műfajokban egyaránt megállja a helyét. Jelentősebb filmjei: Menekülés New Yorkból, Nagy zűr kis Kínában. A vasmacska kölykei, Tango és Cash, Lánglovagok, Őrjítő vágy, Tombstone - Halott város, Csillagkapu, Tűzparancs, A félelem országútján