Kultúrtörténeti évfordulók Június 8-án

1810: Megszületett Robert Schumann német zeneszerző. A romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja, emellett a korszak egyik legjobban tisztelt zenekritikusa is volt. Számos zongoraművet, szimfóniát és dalt alkotott. 10-12 éves munkásságával bekerült a halhatatlan zeneszerzők közé, később már nem tudott maradandót alkotni. 

 

1867: Megszületett Frank Lloyd Wright amerikai építész, egyike a 20. század felének legkiemelkedőbb építészeinek. Építészetét szerves építészetként szokták emlegetni, amely az épületek és azt körülvevő természetes környezet messzemenő harmonizációjára való törekvést jelenti. Legismertebb műve a Guggenheim Múzeum, amelyen 16 éven keresztül dolgozott és 90 évesen is irányította a munkálatokat.

 

1935: Megszületett Koltai János Jászai Mari-díjas színész, díszlettervező, képzőművész, filmrendező. Sokoldalú művész, színészként elsősorban karakterszerepek megformálásával aratott sikert. A színészet mellett több színházi előadás díszletét is tervezte. Legismertebb szerepe a Szomszédok című teleregényben Gábor Gábor karakterének megformálása volt.

 

1951: Megszületett Bonnie Tyler brit rockénekesnő, szövegíró. A 70-es években robbant be a köztudatba, karrierjének legsikeresebb része az 1980-as évekre tehető. Rekedtes hangja tette őt világhírűvé, amelyet annak köszönhet, hogy egy hangszálműtét után nem tartotta be az orvos előírásait, miszerint egy ideig nem énekelhet. Egyike volt az első nyugati énekeseknek, akik először turnéztak a Szovjetunióban és első walesi énekesnőként került az amerikai toplisták élére.