Kultúrtörténeti évfordulók Március 4-én

1678: Megszületett Antonio Vivaldi itáliai barokk zeneszerző, hegedűs, pedagógus. Művészetének középpontjában a concerto műfaja állt, zenetörténeti jelentőségét is elsősorban a versenymű forma tökéletesítésének köszönheti. Versenyműveiben a szólóhangszer már végig vezető szerepet játszva emelkedik ki a zenekarból. Legismertebb munkája a Négy évszak.

 

1885: Megszületett Salamon Béla színész, színigazgató, humorista, karcolat-és élcíró. A 20. század közepének egyik legismertebb magyar komikusa, a túlélni iparkodó-ügyeskedő budapesti kisember alakjának klasszikus alakítója színpadon és filmvásznon egyaránt. Felvett alakításait napjainkban is játsszák, egyes szerepmondatai szállóigévé váltak ("Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni", "Lepsénynél még megvolt", "szintén zenész". 

 

1942: Megszületett Mészáros Rezső geográfus, egyetemi tanár. Kutatási területe a regionális földrajz, a településföldrajz, a térbeli kapcsolatok, és a települések térbeli struktúrája. Egyik első alkalmazója volt annak a módszernek, amelynek eredménye a falusi tér kapcsolatainak felismerése és a térszerveződés mechanizmusának értelmezése volt. 

 

1942: Megszületett Sztevanovity Zorán Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző. Zenei karrierjét a Zenith együttesben kezdte, amely a későbbiekben Metro néven futott be. Az 1970-es években szólókarrierbe kezdett és napjainkban is az egyik legnépszerűbb magyar előadónak számít. Ismertebb dalai: A szerelemnek múlnia kell, Apám hitte, Édes évek, Gyémánt és arany, Kócos ördögök, Romantika, Szép Júlia