Kultúrtörténeti évfordulók Január 18-án

1689: Megszületett Charles Secondat de Montesquieu francia felvilágosodás kori filozófus, író, gondolkodó. Az államról kialakult újkori viták tárgyát képező, az alkatományok tervezéséhez világszerte használt hatalmi ágak megosztásáról vált ismertté. Legjelentősebb műve A törvények szelleméről, melyben kifejtette, hogy a törvények az ember természetes jogaiból kell, hogy eredjenek. Három ágat jelöl ki a hatalommegosztás elvének:törvényhozói, végrehajtói. bírói. Ezeknek külön kell működnie. Ha egy személy gyakorol kettőt, akkor ez zsarnokság. A kormányzásnak több fajtáját különböztette meg: köztársaság (demokratikus vagy arisztokratikus), monarchia, önkényuralom.

 

1882: Megszületett Alan Alexander Milne angol író. Kezdetben humoros esszéket, színdarabokat és regényeket írt, igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó, amely fiának játékmackójáról kapta a nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról, Christopher Robinról elnevezett figura (Róbert Gida). A Micimackóval hatalmas sikert aratott, amely inkább teher volt számára, mivel ő szabadon szeretett volna bármiről írni. A Micimackóból később rajzfilmsorozat is készült.

 

1904: Megszületett Cary Grant Oscar-díjas brit születésű amerikai színész. Az amerikai mozitörténet egyik legmeghatározóbb arca volt, több mint 70 filmben szerepelt. Tanúja volt Hollywood felemelkedésének és átalakulásának. Olyanokkal dolgozott együtt mint Grace Kelly, Audrey Hepburn és Ingrid Bergman, négy Hitchcock-filmben ő játszotta a főszerepet. 

 

1907: Megszületett Ferencsik János Kossuth-díjas karmester, korrepetitor, főiskolai tanár, az Operaház és a Magyar Állami Hangversenyzenekar főzeneigazgatója, Érdemes és Kiváló művész. Művészi alkatához a bécsi klasszikusok álltak legközelebb. Az új muzsika befogadója és tolmácsolója volt. Számos kortársának, többek között Bartók, Kodály, Weiner Leó és Lajtha László műveit mutatta be. Művészetét rendkívüli stílusbiztonság, a nemes előadói hagyományok továbbvitele jellemezte. Elévülhetetlen érvényeket szerzett a magyar zene nemzetközi népszerűsítésével is. 

 

1955: Megszületett Kevin Costner Oscar-díjas amerikai filmszínész, filmrendező, producer, country-zenész. Színészi karrierje az 1990-es években volt a csúcson, leginkább westernhősök és sármos nyomozók megformálásával aratott sikerket, de alakított negatív karaktereket is. Jelentősebb filmjei: Aki legyőzte Al Caponét, Baseball bikák, Revans, Farkasokkal táncoló, JFK - A nyitott dosszié, Több mint testőr, Tökéletes világ, Wyatt Earp, Waterworld.