Kultúrtörténeti évfordulók December 30-án

1865: Megszületett Rudyard Kipling irodalmi Nobel-díjas angol író, költő. A novella művészetének egyik legnagyobb újítójaként tartják számon, napjainkban leginkább gyermekeknek szóló műveiről jut először eszünkbe, legismertebb ifjúsági műve A dzsungel könyve. Korának egyik legnépszerűbb angol vers-és prózaírója volt, első britként és napjainkig a legfiatalabb íróként kapta meg a Nobel-díjat. Eszményképe a brit világbirodalom volt, ennek hatására később George Orwell a "brit imperializmus prófétájának nevezte.

 

1873: Megszületett Gróf Bánffy Miklós író, grafikus, díszlet-és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter. Kisbán Miklós néven drámaíróként vált ismertté, de írt novellákat és kisregényeket is. Egyik legjelentősebb műve a háromrészes Erdélyi történet, amely a századforduló Erdélyének színes megjelenítése. Egy darabig a magyarországi állami színházak intendánsaként tevékenykedett, majd az 1920-as években az erdélyi irodalmi élet oszlopos tagja lett.

 

1896: Megszületett Erdélyi József háromszoros Baumgarten-díjas költő. Költői fellépése az 1920-as években valóságos forradalmat hozott. A Nyugat uralkodása idején a népköltészet hagyományát keltette életre. A hagyományos formát modern érzékenységgel szőtte át. Költészetében a leírás és az ábrázolás kapott szerepet: táj-és életképekben, emlékek rajzában, epikus költeményekben fejezte ki érzéseit. Lázadóként lépett fel, az elnyomott szegényparasztság követeléseit szólaltatta meg. A népi írók jobbszárnyának volt hangadója. Később antiszemita versei miatt börtönre ítélték. 

 

1974: Megszületett Zsédenyi Adrienn többszörös Fonogram-és EMeRToN-díjas énekesnő, napjaink könnyűzenei életének egyik legsikeresebb előadója. Karrierjét a Cotton Club Singers nevű együttesben kezdte, majd szólókarrierbe kezdett. Olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Valahol egy férfi vár, a Mennem kell tovább, a Mindhalálig mellettem, a Szeress most, a Valahol, az Ajtók mögött, a Fekete rúzs, az És megindul a föld, a Legyen úgy, a Más világ, a Dance, a Hány percet élsz és a Legyél a másé.