Kultúrtörténeti évfordulók November 22-én

1869: Megszületett André Gide francia író, esszéista. A 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb írója, műveiben felbontotta a hagyományos regény szerkezetét, szembefordult a realista ábrázolással és a Pénzhamisítók című művével előrevetítette a posztmodern irodalmat. Gyermekkorában szigorú vallásos nevelésben részesült, ez kiváltotta belőle konvenciókkal szembemenő írói és emberi magatartását. Népszerű volt a fiatal értelmiségiek körében, a vallásos szervezetek és értelmiségiek viszont ellenségnek tekintették, ennek köszönhetően a Vatikán halála után indexre tette könyveit. 

 

1877: Megszületett Ady Endre költő, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Viszonylag rövid élete folyamán (1877-1919) költészetével és prózájával Magyarország egyik legnagyobbja lett. Eredeti nyelvhasználata, új stílusú képzelőereje szinte nehezen érthető íróvá tette, de érzelmeinek nyers ereje áttört kifejezésmódja összetettségén. Az Új versek (1906) és a Vér és arany (1907 című köteteiben a francia szimbolistákéhoz hasonló versbeszédet teremtett, ezzel „új időknek új dalaival” jelentkezett. A líra megújítása mellett közvetlenül kiállt a társadalom polgárosodása és demokratizálódása mellett, személyében kapcsolódott össze leglátványosabban a társadalmi és irodalmi progresszió. Költészetének témái a dekadencia, a prűd úri – polgári világ álszent erkölcsével szemben provokatív módon vállalt szenvedélyes Léda-szerelem, őszinte istenkeresés, az elmaradott hazai társadalmi viszonyok és a konzervatív nacionalizmus heves bírálata, a személyes küldetéstudat, vátesszerep. Önkényeztető egoizmusa és feltételezett hazaárulása nagyon sok ellenséget szerzett neki a kortársak körében. De legnagyobb kritikusai sem vitatták nyelve eredetiségét és szimbolizmusát. Művészete szolgálatába állította a teljes magyar nyelvet, annak legkorábbi, egyházi felhasználásától a 16-17. századi nyelvezetig és a nyelvújításig.

 

1903: Megszületett ifj. Latabár Árpád színész. Tehetsége fokozatosan bontakozott ki. Fiatalabb éveiben elkerülték a sikerek, középkorú színészként alakultak ki egyéniségének vonásai, humoros karakterei, öniróniája és kiváló színpadi mozgása került be a legnagyobbak közé. Leginkább színházban szerepelt, de számos filmben hallhattuk szinkronhangként is. 

 

1913: Megszületett Benjamin Britten angol zeneszerző, karmester, zongorista. Zenei tehetsége korán megnyilvánult, ötévesen kezdett komponálni, majd kilenc éves volt, amikor megírta első vonósnégyesét. Ezt szimfóniák, zongoraszonáták és dalok követték. Képes volt bármikor megrendelésre dolgozni, különleges érzéke volt ahhoz, hogy megtalálja az adott alkalomban az egyedit, ennek köszönhetten sikereit. Rendkívül érzékenyen viszonyult a kegyetlenséghez és a szenvedéshez, az elnyomottak iránt mély rokonszenvet érzett. Operáiban számos kegyetlen jelenet található, amelyek mindig átvezetnek a meleg együttérzéstől és szánalomtól áthatott epizódhoz. Vallásos meggyőződése munkássága egyik központi magját képezte. 

 

1958: Megszületett Jamie Lee Curtis kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő, író, Tony Curtis és Janet Leigh lánya, a "Sikolykirálynő". Pályafutását a Columbo című sorozat egyik részének mellékszereplőjeként kezdte, majd számos horrorfilmben szerepelt, innen ered a a beceneve is. Később inkább krimikben és vígjátékokban szerepelt, mellette gyermekkönyveket írt.

 

1967: Megszületett Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, műsorvezető, a Nemzeti Színház igazgatója (2008-2013). Negyedéves főiskolásként játsztotta el Raszkolnyikovot a Bűn és bűnhődésben, amivel felhívta magára a figyelmet. A Vígszínház szerződtette, itt is számos nagy szerepben játszott. Mellette filmekben szerepelt, tévéműsorokat vezetett és az egyik legnépszerűbb szinkronszínész lett. Rendezőként több műfajban kipróbálta magát, legismertebb közülük Az ember tragédiája és az István a király újabb változatai.