Kultúrtörténeti évfordulók Augusztus 8-án

1790: Megszületett Kölcsey Ferenc költő, politikus, nyelvújító. Eleinte Kazinczy irányvonalát követte, majd szembefordult vele. Legjelentősebb verse a magyar nemzet Himnusza lett. A vers elbeszélője Istent idézve imádkozik a magyarság jobb sorsának eljöveteléért. Hazafias verseivel utat keresett a népköltészet, a nemzeti és történeti témák felé. A romantikához kapcsolható Zrínyi dala és Zrínyi második éneke című verseiben a nemzethalál gondolatát vizionálja. Országgyűlési naplója és híres beszédei a liberális reform gondolatát képviselik. Unokaöccséhez irt Parainesis-e a kor morális töltésű nemes hazafiságának szépprózai összefoglalása.

 

1840: A Pesti Magyar Színház átnevezésével létrejön a Nemzeti Színház. A színház a mai Astoria Szállóval szemben volt található. Kezdetben Pest vármegye tulajdonában volt, majd az állam tulajdonába került. Az elnevezést a pozsonyi orsszággyűlés iktatta törvénybe. A Nemzeti Színházban elsőként Erkel Ferenc Báthory Máriájának ősbemutatóját tartották.

 

1861: Megszületett William Bateson brit zoológus, genetikus. Egyik megalapozója volt a genetikának, mint önálló biológiai tudománynak. Szerinte az evolúció nagy ugrásokkal halad előre és nem hagy közben köztes alakokat. Elsők között mutatott rá az öröklődési faktorok és az öröklődő betegségek kapcsolatára. 

 

1937: Megszületett Dustin Hoffmann kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer. A színiskolában tehetségtelennek tartották, de ő nem adta fel. Kisebb szerepekkel kezdett, majd Hollywood egyik legsikeresebb színésze lett. Jelentősebb filmjei: Diploma előtt, Pillangó, Kramer kontra Kramer, Az ügynök halála, Esőember, Hook, Vírus, Vejedre ütök, Utódomra ütök.

 

1940: Megszületett Gregor József Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas operaénekes (basszus), Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Zenei mindenevő volt, leginkább operákban és oratóriumokban szerepelt, de énekelt sanzonokat és kiválóan énekelte a Hegedűs a háztetőn Tevjéjét. Számos buffószerepet személyesített meg ellenállhatatlanul és lenyűgözően.

 

1943: Megszületett Harangozó Teri énekesnő. Az 1965-ös Ki mit tud? egyik felfedezettje volt. Állandó szereplője volt a Táncdalfesztiváloknak, ahol kétszer ért el második helyezést. Azon kevés női előadók közé tartozott, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg a Kádár-korszakban. Legnagyobb slágere a Mindenkinek van egy álma című dal volt.