Kultúrtörténeti évfordulók Szeptember 24-én

1804: Megszületett Schöpf-Merei Ágost orvos, sebész, szemorvos, gyermekgyógyász. Külföldön végezte tanulmányait, azzal a tervvel jött haza Pestre, hogy ortopédiai intézetet hozzon létre. Ez volt az első ilyen intézmény Pesten, amely az 1838-as árvíz idején elpusztult. Később a pesti egyetemen orvostörténetet és gyermekgyógyászatot tanított. Nevéhez fűződik az első pesti szegénygyermek-kórház megalapítása is, továbbá ő írta az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet és elindította az első magyarországi gyermekgyógyászati folyóiratot. Vizsgálati módszerek tökéletesítése is fűződik a nevéhez: ő vezette be a hallgatózással és kopogtatással végzett diagnosztikai vizsgálatokat, előírta a kórtörténetek módszeres feljegyzését és vezetését, ő honosította meg a bőr alatti ín-és izommetszéssel végzett műtéteket és a kancsal szem műtétét. Nevét Budapest IX. kerületében a Bakáts téren kórház őrzi.

 

1896: Megszületett F. Scott Fitzgerald amerikai író, a a 20. század egyik legjelesebb modernista regény-és novellaírója. Az első világháború utáni évek elveszett nemzedékéhez tartozott. Napjainkban a modernizmus követői közé sorolják be, főképpen témái miatt: a törekvés, a szerelem, a veszteség, az élet elkerülhetetlen változásai foglalkoztatták. Életmódja miatt számos kritikusa írói felelőtlenséggel vádolta. Legismertebb munkája A nagy Gatsby.

 

1897: Megszületett Sinka István posztumusz Kossuth-díjas költő, író. Sokáig pásztor volt, önműveléssel küzdötte fel magát. A népi írók mozgalmához tartozott, a második világháború idején jobbra tolódott, ami miatt 1949 és 1957 között nem publikálhatott. A népköltészet és a népi tudat mitologikus rétegei formálták szemléletét, amellyel teljesen egyéni hangot hozott költészetünkbe. 

 

1910: Megszületett Vas István kétszeres Kossuth, háromszoros József Attila és egyszeres Baumgarten-díjas költő, író, műfordító. Mintegy hat évtizeden keresztül volt jelen irodalmi életünkben. Költőként vált ismertté, de műfordítói, esszé-és önéletírói munkássága szintén jelentős. Az újrealista-újklasszicista tendenciák jellegzetes képviselője. Meggyőződéses racionalizmus hatja át szemléletét, számára ez a 20. század viszonyai között továbbra is építendő-formálandó emberiségkincs.

 

1936: Megszületett Pásztor Erzsi Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes művész. Alapvetően komikai tehetségét furcsa, belső indíttatású groteszk humor színezi, de a tragédia sem idegen tőle. Gyakran filmezik, egyik legnagyobb alakítását a Veri az ördög a feleségét cÍmű filmben nyújtotta, a tévénézők számára pedig a Szomszédok Janka nénijeként ismert.

 

1949: Megszületett Pedro Almodovar kétszeres Oscar-díjas spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Filmjeinek fő témája a végletes érzelmek, a homoszexualitás és a magány. A rendezés mellett filmjeinek gyakran produceri, forgatókönyvírói, zeneszerzői és látványtervezői feladatait is ellátja. Ő fedezte fel a világ számára Antonio Banderast.