Kultúrtörténeti évfordulók Július 27-én

1775: Megszületett Brunszvik Teréz grófnő, az első magyarországi óvodák megalapítója. Az első kisdedóvót ő nyitotta meg a Habsurg Birodalom területén. Az Angyalkert édesanyja budai házában, a mai Mikó utca és az Attila út sarkán volt található. Ezután további 11 óvódát indított útjára, haláláig mintegy nyolcvanra nőtt ezen intézmények száma. Unokahugával, Teleki Blankával közösen tevékenyen részt vett az első magyar nőnevelő intézet létrehozásában. 

 

1824: Megszületett ifj. Alexandre Dumas francia író, id. Alexandre Dumas fia. Főként regényeket és színműveket írt. Kezdetben romantikus kalandregényeket írt, majd egyre gyakrabban vette témájául a társadalom erkölcsi számkivetettjeit, előszeretettel állította be őket az alapvető emberi-erkölcsi értékek hordozóinak. Színpadi szerzőként őt tekintik a bulvárszínház egyik ősének. Színpadát az ellentétek uralták, egyik oldalon a jók, másikon a rosszak álltak. Ezekkel a polgári erkölcs családeszményét támogatta. Az irodalomtörténetbe elsősorban A kaméliás hölgy című művével vonult be.

 

1848: Megszületett Eötvös Lóránd fizikus, egyetemi tanár, vallás-és közoktatásügyi miniszter. 1874-től pesti egyetemen tartott fizikai előadásokat. Eleinte az elméleti fizika rendes tanára volt, majd Jedlik Ányos nyugdíjba vonulása után 1878-ban a kísérleti fizikai tanszéket vette át. A folyadékok felületi feszültségmérésére új módszert dolgozott ki. A gravitációs tér térbeli változásának mérésére pedig megszerkesztette a róla elnevezett ingát. Találmányát a nyersanyagkutató geofizikában használták. Kísérletileg igazolta a súlyos és a tehetetlen tömeg azonosságát. Ezzel a felfedezéssel elnyerte a göttingeni egyetem díját. 1891-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Mathematikai és Physikai Társulat. 1894-1895-ben vallás-és közoktatásügyi miniszter lett. 1895-ben létrehozta az édesapjáról elnevezett Eötvös Collegiumot, ahol napjainkban is képzik a tudós tanárokat. Nevét napjainkban többek között Budapest egyik legrangosabb egyeteme őrzi.

 

1877: Megszületett Dohnányi Ernő posztumusz Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus. A századforduló és a két világháború közötti Magyarország zenei életének kiemelkedő alakja volt. Minden tevékenységével maradandó érvényeket szerzett: zeneszerzőként kamaraműveinek kiemelkedő zenei értékével, karmesterként és előadóművészként a kortárs zene propagálásával, pedagógusként pedig jelentős érdemeket szerzett az utána következő zenészek kinevelésében.

 

1986: Budapesten a Népstadionban 70 ezer ember előtt koncertezik a Queen együttes. Az együttes a Magic Tour keretében látogatott el Budapestre.A koncerten felcsendültek az együttes legnagyobb slágerei, a csúcspont pedig az volt, amikor Freddie Mercury a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt énekelte el. A koncertről film is készült Live in Budapest címmel.